Elektroničko potpisivanje dokumenata: e-Potpis

Autor: Sponzorirani članak , 27. studeni 2014. u 11:15
Thinkstock

Elektroničko poslovanje danas predstavlja nezamjenjiv način komunikacije između poslovnih partnera.

Elektroničko poslovanje danas predstavlja nezamjenjiv način komunikacije između poslovnih partnera. Predaja i preuzimanje dokumenata i obrazaca, pristup poslovnim informacijama, e-plaćanje, razmjena elektroničkih računa i elektroničko potpisivanje dokumenata samo su neke od pogodnosti koje su dostupne putem interneta. Uz sve prednosti koje donosi, bez napredne elektroničke zaštite i platforme povjerenja, elektroničko poslovanje može biti i izvor brojnih rizika.

Da bi elektronički dokument bio prihvaćen, mora se temeljiti na prihvaćanju tehničke ispravnosti dokumenta, nepromjenjivosti sadržaja i vjerodostojnosti izvora, odnosno stvaratelja dokumenta. Sve se to može jedinstveno obuhvatiti instrumentom koji osigurava vjerodostojnost izvora i zaštitu integriteta sadržaja, a to je elektronički potpis.

Elektronički potpis predstavlja generički pojam koji podrazumijeva čitav niz različitih vrsta digitalno prikazanih podataka pomoću kojih se vrši identifikacija korisnika i provjera vjerodostojnosti potpisanog elektroničkog dokumenata.

Dodatna vrijednost potpisanog elektroničkog dokumenta postiže se primjenom naprednog elektroničkog potpisa. Napredni elektronički potpis ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis i otisak pečata na papiru, ako je izrađen u skladu s odredbama Zakona o elektroničkom potpisu, a povezan je isključivo s potpisnikom te ga nedvojbeno identificira.

Finina aplikacija Web e-Potpis omogućuje elektroničko potpisivanje dokumenata, verifikaciju potpisa na elektronički potpisanim dokumentima, enkripciju, dekripciju te ovjeru vremenskim žigom. Omogućeno je potpisivanje svih vrsta datoteka, a pogodna je za pojedinačno potpisivanje. Registracija se vrši on-line, putem internetske stranice www.fina.hr, uz uporabu digitalnog certifikata.

Jedna od važnijih funkcionalnosti prednosti aplikacije je provjera valjanosti potpisa na elektronički potpisanim datotekama (PDF dokumenti, MS Office dokumenti). Da bi koristio ovu funkcionalnost korisnik ne mora biti registriran niti posjedovati digitalne certifikate. Primjenom aplikacije Web e-Potpis korisniku je omogućeno sigurnije poslovanje te uštede u odnosu na klasično poslovanje.

Više informacija potražite na Fininoj internetskoj stranici www.fina.hr.

New Report

Close