U restoranu Oliveto u Novigradu održana je večera Aminess Wine & Gourmet Nights koju su pripremali hrvatski i slovenski chef David Skoko i Jorg Zupan.
Riječ je o večerama koje već dvije godine organizira turistička kompanija Aminess s ciljem promocije istarske gastronomije.
"Željeli smo fine dining približiti lokalnom stanovništvu i gostima hotela te istovremeno kroz projekt promovirati lokalnu istarsku kuhinju i vina. Uz to, cilj nam je bio i edukacija tima osoblja i kuhara koji uče i kuhaju jela s vrsnim chefovima, a s projektom nastavljamo i iduće godine", pojasnila je Lidija Poštić, voditeljica marketinga u Aminessu. Kako tvrdi David Skoko, domaća publika je glavna, a neki gosti "potegnu" i iz Zagreba i Dalmacije.
"Hrvatska se da bi zasjala na svjetskoj gastro sceni mora fokusirati na lokalnu proizvodnju hrane. Potencijal rijetko stoji na pejzažu, stoji na ljudima i iako ima svijetlih primjera, premalo ih je", ističe Skoko.
Večere su osmišljene kao edukativan projekt, a Skoko napominje da se vide veliki pomaci i promjene u menijima ljudi koji rade na projektu, na što je posebno ponosan. Za vina se pobrinuo motovunski vinar Klaudio Tomaz koji ima 19 hektara vinograda i upravo je dovršio berbu tonu i pol terana.
Ove su godine uložili u opremu – traktor, 50 novih barrique bačvi i šest inox bačvi radi ogromne količine grožđa kojom raspolažu. "Edukacija je u eno-gastro svijetu ključna, zato i radimo ovakve projekte", poručuje Tomaz.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu