Dvije godine Marasova mandata u brojkama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2013. u 17:05
Gordan Maras. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zadovoljan je radom Ministarstva u prve dvije godine mandata tijekom kojih malo gospodarstvo bilježi rast.

 Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zadovoljan je radom Ministarstva u prve dvije godine mandata tijekom kojih malo gospodarstvo bilježi rast.

Malo i srednje poduzetništvo bilježi rast u ove dvije godine – mali, ali siguran, kazao je Maras koji je danas na konferenciji za novinare predstavio rezultate rada svog ministarstva u dvije godine mandata.

Potkrijepio je to i podacima o rastu zapošljavanja u malom gospodarstvu u 2012. u odnosu na godinu ranije za 1,2 posto, rastu izvoza od 11,18 posto, investicija u dugotrajnu imovinu za 36,5 posto, rastu dobiti malog gospodarstva za 8,09 posto.

Istaknuo je i kako je poslovanje u Hrvatskoj jednostavnije nego prije dvije godine, kako su porezna opterećenja za poduzetnike manje, novi je zakon o obrtu omogućio obrtnicma veću sigurnost poslovanja, povećani su poticaji za malo i srednje poduzetništvo, a najavljuje i da će ti poticaji biti još veći zahvaljujući sredstvima iz EU.

Kriza u Hrvatskoj još uvijek traje, a s izlaskom iz krize i poduzetnici će moći lakše i bolje koristiti sve benificije koje su ostvarene u prve dvije godine mandata, rekao je Maras.

Iznoseći podatke o rezultatima rada Ministarstva, uz ostalo je naveo kako je u Poduzetničkom impulsu 2013. zaprimljeno 4.299 zahtjeva, odobreno je 1.765 potpora, više od 80 posto potpora odnosi se na ulaganja u strojeve, opremu, postrojenja i nove tehnologije, a 82 korisnika potpora povećalo je izvoz.

U 2012. i 2013. je, kaže Maras, kroz Poduzetnički impuls sačuvano 5.300 radnih mjesta i otvoreno 10.500 novih radnih mjesta.

Maras je iznio i podatke da su od 2007. do 2012. mali i srednji poduzetnici ostvarili investicijske projekte u vrijednosti od 3,9 milijardi kuna i pritom otvorili 4.000 radnih mjesta, a samo u ovoj godini, nakon donošenja novog zakona, podnijeli su 173 zahtjeva za poticaje za investicijske projekte ukupno vrijedne 5,8 milijardi kuna, čijom će se realizacijom otvoriti više od 3.000 novih radnih mjesta.

U idućih šest godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će namijenjeno za inovacije, a gotovo milijarda eura za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, pa Maras poziva poduzetnike da se javljaju na natječaje.

Govoreći o planovima za iduću godinu, Maras je najavio da će prijedlog poduzetničkog impulsa 2014. na Vladi biti u siječnju, a prvi natječaji se očekuju u veljači.

Najavio je i izmjene zakona o poticanju malog gospodarstva kako bi se dodatno rasteretili poduzetnici, donošenje strategije razvoja ženskog poduzetništva, izgradnju središnjeg informacijskog sustava malog gospodarstva, donošenje strategije razvoja zadruga, zakona o pogrebničkoj djelatnosti i o dimnjačarstvu, itd.

Upitan kako komentira prijedlog Hrvatske obrtničke komora za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odredbi Zakona o obrtu kojim je, po njihovu mišljenju, obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu, Maras je kazao kako svatko ima pravo podnijeti tužbu Ustavnom sudu, no njemu je bitno da zakon donosi veću sigurnost obrtnicima u poslovanju. Ima toliko stvari i toliko se ljudi javlja da su ta rješenja bila potrebna, da mi taj 'mali šum' HOK-a uopće ne smeta, rekao je Maras.

Komentari (15)
Pogledajte sve


…bivši savjetnik margaret thatcher :
hrvatska nikada nece izaci iz krize ako ne promijeni smjer

Pa zasto bi mjenjali smjer. Prvi sekretar SKOJ-a je izjavio da idemo sigurnim putem.Polako,ali sigurno.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovic-hrvatska-ide-sigurnim-putem-ali-mozda-presporo/716463.aspx

bivši savjetnik margaret thatcher :

hrvatska nikada nece izaci iz krize ako ne promijeni smjer

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bivsi-savjetnik-margaret-thatcher-hrvatska-nikada-nece-izaci-iz-krize-ako-ne-promijeni-smjer/716553.aspx [index.hr]

Da, Vesna Pusić i ja potpisivali smo sporazum s Karadžićem u Grazu, osnivali Herceg-Bosnu, prodavali Posavinu, uništavali HOS i haračili po Ahmićima.

P. S.

HDZ je pljačkao 50 godina jer SDP nije osnovao staljinistički general.

Činjenica da u sabornici broj zastupnika danas nije prešao trideset, dovela je do prebrojavanja između zastupnika HDZ-a i HDSSB-a te prozivanja tko je više, a tko manje politički lijevo, odnosno desno.

Prebrojavanje je pokrenuo Duje Marasović (HDZ) izjavom da ga smetaju neka upozorenja da je na desnici (desnoj strani dvorane) malo ljudi.

Od vaših sedam zastupnika, koliko ih je u dvorani?, upitao je HDSSB-ova Boru Grubišića, spočitnuvši mu da ne zna kome pripada kad stalno proziva desnicu.

Nije me ni briga, samo vidim da držite leđa ljutoj ljevici i to u zadnje vrijeme dnevno pokazujete, prozvao je Marasović Grubišića.

Tko je ljevica, a tko desnica teško bi se moglo utvrditi, uzvraća Grubišić i tvrdi da je u HDZ-u daleko više sekretara Saveza komunistra Hrvatske, negoli u onome što Marasović zove ljevicom, “a što nije ljevica nego tzv. liberalni SDP”.

Od sedam HDSSB-ovaca u sabornici su dva, dakle 30 posto, a od 45 HDZ-ovaca vas trojica, dakle šesto posto, naša je nazočnost pet puta veća, brzo je izračunao Grubišić.

Svi pokazatelji ove vlade su u padu.
Jedino dobro lažu.
Da je to sve istina šta ministri brabonjaju bilo bi investicija.
Samo prošle godine iz Hrvatske je otišlo 15.000 mladih !
Samo ove godine iz Hrvatske je otišlo 15.000 mladih !

U Yugosrpskoj agresiji ubijeno je 15.000 (pretežno) mladih , a vlada nas siluje s ćirilicom !

Nije nevažno reči i da stravično raste broj nezaposlenih koje raznim makinacijama brišu s burze i uskračuju im bilo kakvo pravo.


@d_sh
,

jedino ti i Vesna Pusić ste vidjeli velikohrvatsku agresiju na BiH.

Što se tiče pljačke , nitko nemože toliko opljačkati Hrvatsku kao što ju je SDP pljačkao u 50 godina.

I ne samo da su pljačkali već su i ubijali Hrvate po Europi , a sada štite ubojice od procesuiranja.

A Linić je najveće zlo koje nas je snašlo u zadnje dvije godine.
Uvođenjem prevalikih poreza uništava Hrvatsko gospodarstvo i zadužuje se znajući da dug nećemo moći vratiti.
Sprema se po novi kredit od 5 miliardi.

LINIĆEV PREKOMJERNI DEFICIT:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/nuzni-rezovi-cekat-ce-novu-vladu-ova-opet-kupuje-vrijeme-909143

New Report

Close