Đuro Đaković mijenja program, počinju se nazirati i prvi efekti dokapitalizacije

Autor: Marija Brnić , 31. srpanj 2024. u 12:21
U posjetu slavonsko-brodskoj tvrtki u travnju je bio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović/I. Galović/PIXSELL

Riječ je o tri vrste vagona čiju je proizvodnju ‘donio’ većinski vlasnik DD Acquisition.

Prije dvije godine, kada su novi većinski vlasnici iz Češke, DD Acquisition, Đuru Đaković dokapitalizirali dijelom i pravima, u iznosu od oko 17,5 milijuna eura, bilo je skepse u javnosti što će to donijeti slavonskobrodskom industrijalcu.

Sada se počinju nazirati i prvi efekti. Radilo se, naime, o nacrtima, dozvolama i know-how-om za određeni broj tipova vagona koji će prijeći u vlasništvo i proizvodit će se isključivo u Đuri Đakoviću.

Prema podacima iz financijskog izvješća Đure Đaković za prva dva tromjesečja, već je započela proizvodnja tri nova tipa vagona – Tagnpps vagona za prijevoz žita, Sgmmnss vagona za kontejnere i Zacns za cisterne.

Još prije godinu dana, kako ističe Uprava na čijem je čelu Marko Ćosić, u Đuri se proizvodilo samo jedan tip, po kojemu je taj industrijalac i prepoznat na tržištu, Shimmns vagoni.

Niža EBITDA
Iz podataka o ugovorenim poslovima za 2024. među ukupno 75 milijuna eura najveći dio odnosi se upravo na nove modele vagona, 46,5 milijuna, a na Sgmmnss vagone nešto više od 11 milijuna eura. Nove tipove vagona uglavnom naručuju kupci iz Njemačke, Italije i Švicarske.

Promjena proizvodnog portfelja, kako ističe Uprava Đure Đaković, osim materijalnog i inflacijskog pritiska na plaće, najviše je utjecala i na poslovne rezultate. U usporedbi s drugim kvartalom u 2023. EBITDA marža bila je nešto niža.

No, prihodi bilježe porast, ukupno za 10,6 posto na godišnjoj razini, prešli su 59 milijuna eura, s tim da u segmentu transporta, koji donosi najveći dio, oko 76 posto prihoda, rast bio na razini od 1,5 posto, a značajniji rast bilježe prihodi sektora obrane (49%).

Obnova Bradleya
Efekti su to nedavnog početka obnove borbenih vozila Bradleya za HV, te pokretanja proizvodnje redizajniranih strojeva za razminiranje. U prvom polugodištu 2023. taj je dio poslovanja Đure Đakovića uprihodio 1,45 milijuna eura, a ove godine 3,62 milijuna.

Osim na tom segmentu, Uprava računa da će proširenje portfelja proizvoda u segmentu transporta ojačati već ove godine svoju poziciju na tržištu i osigurati daljnji rast, te da će u drugoj polovici ove godine značajno nadmašiti proizvodnju i obujam prodaje ostvarene u drugoj polovici prošle godine.

Proizvodni su kapaciteti u segmentu transporta za ovu godinu u cijelosti popunjeni te se sada obavljaju ugovaranja narudžbi za 2025.

Komentirajte prvi

New Report

Close