Državna informacijska infrastruktura otvara se poduzećima

Autor: Josipa Ban , 29. kolovoz 2024. u 22:01
Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Privatni sektor od 2015. traži pristup državnoj infrastrukturi. Vlada napokon popustila.

Državnu informacijsku infrastrukturu (DII) moći će koristiti i privatni sektor, što do sada nije bio slučaj. Tijela državne uprave, druga državna tijela te javne ustanove čiji je osnivač država, osim SOA-e, s druge strane, morat će ga koristiti. U protivnom će im stići kazne koje mogu iznositi čak 60 tisuća eura. Noviteti su to nacrta prijedloga Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi koji je jučer donesen na Vladi te se upućuje prema Saboru.

Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, kaže da su zbog planiranog opsega poboljšanja i modernizacije državne informacijske infrastrukture uočene potrebe da se donese novi zakona.

Liberalizacija infrastrukture

Doduše, iz njegovog izlaganja bilo je gotovo nemoguće razaznati što novo ovaj zakon donosi i kakve se promjene uvode. Srećom, noviteti su bolje pojašnjeni u dokumentaciji, a i poslovni sektor o promjenama je govorio tijekom javnog savjetovanja u ožujku.

Konkretno, zakonom se precizno definira opseg obveznika korištenja DII-a te se taj opseg povećava. Ubuduće će je moći koristiti privatne tvrtke te općine, gradovi i županije.

“Gospodarskim subjektima i neprofitnim pravnim osobama omogućit će se, na njihov zahtjev, korištenje državne informacijske infrastrukture ako bi takvo korištenje bilo u skladu s aktima strateškog planiranja ili planovima i ne bi negativno utjecalo na sigurnost, pouzdanost i raspoloživost državne informacijske infrastrukture, te ako bi bilo od značajnog utjecaja na gospodarstvo ili za ostvarenje javnih interesa, žurnije postupanje u kriznim situacijama ili bi značajno unaprijedilo digitalizaciju društva”, stoji u nacrtu prijedloga zakona. Piše i da će tvrtke za korištenje DII-a plaćati naknadu koja će biti propisana uredbom.

Velike kazne

DII je sustav kojeg čine informacijski sustavi tijela javnog sektora koji se povezuju na zajedničku državnu osnovicu, kao što su centar dijeljenih usluga (CDU), računalne mreže (CARNET, Srce, HealthNet…), registri, elektroničke usluge, sustav e-Građani.

Oni koji će biti obvezni koristiti DII, državna tijela i javne ustanove, ali i općine, gradovi i županije, moći će biti novčano kažnjeni u iznosu od 10 do 60 tisuća eura ako, primjerice, ne koriste sustav e-Građani za pružanje e-usluga te objavu pravovremenih i točnih informacija o poslovima koje obavljaju i uslugama koje pružaju.

Provođenje ovog zakona u sljedeće tri godine stajat će više milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close