Državi u tri godine 255,6 milijuna eura Inine dividende

Autor: Siniša Malus , 05. srpanj 2024. u 12:28
Rafinerija nafte Rijeka prolazi kroz razdoblje investicije čija je vrijednost veća od 630 milijuna eura/Marko Prpić/PIXSELL

Naftna kompanija isplaćuje rekordne iznose uz najviši prinos od 2014., budućnost djeluje obećavajuća.

Smisao svake dioničke investicije, osim željenog rasta cijena dionica kompanije, jest isplata dividende. A dioničarima Ine upravo danas na račun “sjeda” dividenda, i to u iznosu od 240 milijuna eura, dakle 24 eura po dionici.

Dividenda će se isplatiti iz dijela neto dobiti iz 2023. u iznosu od 212,8 milijuna eura te iz zadržane dobiti iz 2022. godine u iznosu od 27,2 milijuna eura. Rekordna isplata dividende Ine zaslužuje i poseban osvrt.

U odnosu na zaključnu cijenu dionica prije objave, riječ je o vrlo dobrom dividendnom prinosu od 5% – riječ je o najvećem dividendnom prinosu Ininih dionica od 2014. Istovremeno, Ina nastavlja ulagati u dugoročni rast i održivost poslovanja, uključujući i zelene projekte.

Državi će kao jednom od dva vlasnička temelja Ine na ime dividende pripasti rekordnih 107,6 milijuna eura. Kombinirano, u posljednje tri godine, država je na ime dividende Ine primila 255,6 milijuna eura.

Unatoč čestim kritikama, nerijetko i trzavicama, pod Molovim upravljanjem Ina je u posljednjih 15 godina postala jedna od najboljih kompanija u regiji. Tvrtka koja je prije dva desetljeća bila u ogromnim problemima, postigla je financijsku stabilnost, postala efikasna i snažna, sposobna kontrolirati razinu zaduženosti postavši jedan od kamena temeljaca hrvatskog gospodarstva.

Zsuzsanna Ortutay od 2023. predsjednica je Uprave Ine s mandatom na tri godine, dok je u Mol Grupi od 1998. godine/Igor Šoban/PIXSELL

Već je pomalo zaboravljen Inin porezni dug od 201 milijun eura koji je u međuvremenu podmiren, što je zahtijevalo da MOL osigura kredit od 330 milijuna eura u razdoblju 2009. i 2010.

To je bilo potrebno kako bi Ina mogla isplatiti plaće, financirati poslovanje i dijelom podmiriti porezni dug. Neto dug tvrtke u razdoblju 2009.-2023. smanjio se s 1,082 milijuna eura na 216 milijuna. Nakon 2009. omjer financijske poluge također se stalno smanjivao, s 40,9% na kraju 2009. na 11,6% na kraju 2023.

Budućnost Ine čini se obećavajućom, ne samo zbog situacije na svjetskim energetskim tržištima već i kao rezultat kontinuiranih investicija. Rafinerija nafte Rijeka trenutačno je u tijeku investicije koja je po vrijednosti od 630 milijuna eura jedna od najvećih u povijesti hrvatske industrije. Iako godinama zasipana kritikama da ne želi ulagati u hrvatske rafinerije, Mol grupa potrošila je više novca na riječku rafineriju nego na svoje preostale dvije rafinerije.

2,4

milijarde eura dosegnut je iznos ulaganja u posljednjih 10 godina

Nedostajalo radne snage?
Sama investicija u Rafineriju bila je prilično dugo vremena i na meti kritike zbog prespore realizacije, prvo u segmentu donošenja same strateške odluke, a onda i u fazi neposredne realizacije.

Sama realizacija bila je opterećena i zastojem u obnovi zbog neisplata prema podizvođačima radova, zbog čega je dio rumunjskih radnika i štrajkao, a neslužbeno se moglo doznati da je u određenoj fazi radova nedostajalo radne snage. Rafinerija će ubuduće pokrivati potrebu za benzinom u Hrvatskoj, ali i u dijelu Slovenije te BiH. Proizvodnja dizela više neće ovisiti o Rusiji, već će se to gorivo dobivati iz teškog lož-ulja.

U prethodne dvije godine dosta se radilo i na internim procesima kako se ne bi ponovio skandal poznat kao “afera Škugor” koji je rezultirao brojnim kaznenim prijavama i uhićenjima kao i narušavanjem reputacije same kompanije. Rad kompanije i inače je pod medijskim povećalom zbog višegodišnjih tenzija između dva vodeća dioničara i arbitražnih postupaka.

Hrvatska je, podsjetimo, prije dvije godine izgubila i drugu arbitražu od Mola pred sudom u Washingtonu. No, neslužbeno se s obje strane (su)vlasničkog stola može čuti kako, bez obzira na arbitražne bitke, u funkcioniranju kompanije problema nema, te da se svi procesi odvijaju normalno.

Prije tri mjeseca, potpisani su važni ugovori vezani za nove strateške projekte povezane s obnovljivim izvorima energije. Ina je potpisala dva ugovora, jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka te drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku. Ukupna vrijednost tih dvaju novih strateških projekata, koji će ojačati portfelj projekata obnovljivih izvora energije, iznosi 98 milijuna eura. Dovršetak izgradnje u oba slučaja očekuje se tijekom 2026.

Ulaganje vrijedno 630 milijuna eura

Mol grupa potrošila je više novca na riječku rafineriju nego na svoje preostale dvije rafinerije.

Posebno važan čini se projekt vezan uz Sisak. Razlog je jasan – višegodišnje neizvjesnosti su otklonjene, a investicija je od iznimnog značaja i za gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije. Projekt se odnosi na industrijsku lokaciju u Sisku gdje Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada.

Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu “ključ u ruke” potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest. Cilj je Sisak pretvoriti u samo središte OIE koje će opskrbljivati ne samo Hrvatsku nego i cijelu regiju.

Također, posljednjih su godina nastavljene i investicije u maloprodajnom segmentu – danas Ina ima najveću modernu maloprodajnu mrežu u regiji, s više od 500 lokacija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.

Sve u svemu, Ina Grupa nastavlja sa značajnim ulaganjima koja dosežu najviše razine u posljednjih nekoliko godina, a ukupna vrijednost premašuje 2,4 milijarde eura u posljednjih deset godina. Gledajući samo razdoblje posljednjeg desetljeća, razina ulaganja u 2022. bila je najveća – čak 400 milijuna eura.

Svoju budućnost Ina vidi i u proizvodnji električne i toplinske energije iz geotermalnih izvora. Upravo je to jedno od područja u kojem Hrvatska ima izniman potencijal. Osigurane su licence za geotermalna istraživanja na dva područja u Hrvatskoj i započela su geofizička mjerenja kako bi se locirala geotermalna voda za proizvodnju električne energije te grijanje. U cijeloj priči je iznimno važna i činjenica da je Ina jedna od rijetkih kompanija u cijeloj regiji koja potpuno raspolaže svojim resursima – tehnologijama i znanjima nužnim za bušenje geotermalnih izvora.

Zagrebu jedinica novih energija
A da Mol Grupa računa na Hrvatsku kao strateški bitnu državu, pokazuje i ovotjedna informacija o osnivanju organizacijske jedinice “Niskougljične i nove energije” unutar djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, sa sjedištem u Zagrebu.

Ta organizacijska jedinica, s posebnim fokusom na smanjenje ugljičnog otiska te inovativne inicijative za obnovljivu energiju, bavi se izazovima povezanima s održivošću i pokreće nove poslovne tokove. Kako se ističe u priopćenju, ona će predvoditi brojne inicijative usmjerene na diversifikaciju energetskog portfelja MOL Grupe, ciljeve za smanjenje emisija CO2 i metana te smanjenje utjecaja na okoliš.

Među ključnim projektima ove nove jedinice je i proizvodnja geotermalne energije. Kako se navodi, proteklih mjeseci Molu su dodijeljene dvije licence za geotermalna istraživanja u Mađarskoj i dvije Ini u Hrvatskoj. Nadalje, najavljuje se i pilot-projekt proizvodnje litija, odnosno istraživanje održive metode izvlačenja litija u Pusztaföldváru u Mađarskoj. Mol će testirati ekološki prihvatljivo rješenje i koristiti podzemnu vodu koja se već vadi za proizvodnju nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close