‘Država je priznala da je pogriješila, razmatramo i kaznene prijave’

Autor: Marija Brnić , 10. svibanj 2024. u 08:12
Predsjednik Sindikata PPD Željko Klaus/P. Macek/PIXSELL

Sindikat kutinskog proizvođača oglasio se po pitanju gubitka kontrolnog paketa.

Nakon što je završen proces dokapitalizacije Petrokemije kojom je s 45% udjela država pala na 20%, sazvana je elektronska sjednica NO-a, koji je trebao dati suglasnost na odluku o utvrđivanju uspješnosti izdavanja novih dionica i o povećanju temeljnog kapitala.

Predstavnici većinskog vlasnika turskog Yildirima, njih četiri, glasali su ‘za’, no hrvatski članovi, predstavnik radnika Željko Klaus, kao i predstavnici države, Tomislav Pokaz, inače, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, te Biserka Šoštarić iz CERP-a, glasali su protiv.

Zašto je Vlada žurila?
Kako je na konferenciji za medije iznio Klaus, predstavnici države objasnili su odbijenicu time da nije ispoštovan dogovor s Yildirimom kojim država nakon provedenog procesa dokapitalizacije zadržava minimalno 25% plus jednu dionicu, neće glasati za taj prijedlog.

Opet prolongiran početak proizvodnje

Radnike već brine što je početak proizvodnje, nakon podužeg remonta, prolongiran s 1. lipnja na 1. srpnja.

“Nevjerojatno je da netko neznanjem, propustom ili nečim trećim doveo državu u ovakvu poziciju! Ozbiljno razmišljamo, savjetovat ćemo se sa stručnjacima, ima li u ovome elemenata za podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih”, istaknuo je Klaus, objašnjavajući kako je netko neznanjem ili propustom oštetio državu za 12 milijuna eura i nije ostvario zadatak koji je dobio od Vlade, da država ostane vlasnik kontrolnog paketa Petrokemije.

Prije svega, Sindikat EKN čiji je on predsjednik, traži odgovornost odgovornih. Ne žele pritom ulaziti u to jesu li to ravnatelj CERP-a Milan Plećaš ili njemu nadređeni predsjednik Upravnog vijeća, ministar financija Marko Primorac ili ministar gospodarstva Damir Habijan. Ali dodaje: Netko mora snositi odgovornost za to što je ulaganjem 12 milijuna država postala nebitan vlasnik.

Iz materijala koje je o postupku ‘dokapa’ dobio Petrokemijin NO, Željko Klaus kaže da se jasno vidi i da je propust učinjen time što država nije, što bi bilo logično, čekala da najprije Yildirim uplati svoj dio kapitala i time odredi svoju uplatu, kojom će osigurati kontrolni udjel.

Uplate su, naime, tri državna dioničara – CERP, Janaf i Fond za financiranje razgradnje NEK (Plinacro nije sudjelovao u dokapitalizaciji) – obavila 23. travnja, a Yildirim je potom svojih 116,8 milijuna eura uplatio dva dana kasnije, 25. travnja.

Klaus podsjeća na prethodnu dokapitalizaciju, 2018., kada se odgovorno ponašalo i čekalo sve dok nije sjela uplata Ine i PPD-a. Novac u ovom slučaju za Vladu nije bio problem, pa je propust i što državni dioničari nisu išli s maksimalnim iznosom kojim bi se unutar zadanih okvira dokapa (od 70 do 140 milijuna eura) osigurao kontrolni paket. Ovako, ostavljena je prilika Yildirimu da se ne drži dogovora s Vladom i on je to učinio.

CERP bez reakcije
Sama odluka NO-a neće promijeniti ništa, jer je proces dokapitalizacije proveden, a i Yildirim ima većinu u NO-u, no Klaus smatra da država treba pozvati turskog partnera za stol i vidjeti ‘kako se vratiti na početne postavke’. Za državu koja je kutinskog i jedinog hrvatskog proizvođača mineralnih gnojiva označila strateškom tvrtkom i ‘zacrtala’ kao cilj ostati vlasnikom kontrolnog paketa to mora biti prioritet i pogreška se nije smjela dogoditi.

U sindikatu, kaže Klaus, nisu bili sretni što će se udjel države kroz dokapitalizaciju smanjiti, no svjesni su da je tvrtki potrebno kapital za daljnje poslovanje, te ih je umirilo upravo uvjeravanje, koje je dolazilo iz Vlade i ministarstava gospodarstva i financija, da država neće padati ispod 25% plus jednu dionicu, što im jamči da većinski vlasnik neće donositi odluke poput gašenja proizvodnje. Iz Vlade i CERP-a, pak, još nema reakcija na ovaj nevjerojatan slučaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close