Država dobila člana uprave u Petrokemiji, Yildirimu povrat viška uplate

Autor: Mladen Miletić , 15. listopad 2024. u 16:20
Yildirim i država postigli su sada dogovor te će Yildirim svoj iznos u dokapitalizaciji smanjiti na dogovorenih 75 milijuna eura/Igor Šoban/PIXSELL

U dokapitalizaciji Petrokemije Yildirim je sudjelovao sa 128,9 milijuna eura, umjesto kako je bilo dogovoreno s državom sa 75 milijuna eura.

Kako je Poslovni dnevnik u broju od ponedjeljka i najavio, na Skupštini dioničara Petrokemije donesena je odluka o povlačenju dijela uplaćenog iznosa turskog Yildirima u ranije ove godine provedenoj dokapitalizaciji Petrokemije, tako da, sukladno ranijem dogovoru s Vladom RH, država zadrži kontrolni paket u toj kompaniji za proizvodnju umjetnih gnojiva od 25% plus jednu dionicu.

U dokapitalizaciji Petrokemije Yildirim je sudjelovao sa 128,9 milijuna eura, umjesto kako je bilo dogovoreno s državom sa 75 milijuna eura. Yildirim i država postigli su sada dogovor te će Yildirim svoj iznos u dokapitalizaciji smanjiti na dogovorenih 75 milijuna eura.

Podsjetimo, glavna skupština dioničara Petrokemije je 6. ožujka donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala s 55 milijuna eura, za iznos od najmanje 70 do najviše 140 mil. eura, pri čemu je utvrđena cijena novih dionica od 1,0272 eura za dionicu.

Država je prije dokapitalizacije s drugim državnim imateljima dionica upravljala s ukupno 45,17% temeljnog kapitala da bi nakon dokapitalizacije pala na oko 20%.

Skupština društva jučer je donijela i odluku o tome da Uprava Petrokemije ima pet članova, odnosno o imenovanju petog člana Uprave, koji će biti predstavnik Vlade RH.

Nakon jučerašnje odluke skupštine Yildirim ima pravo, ali nije obavezan, da u roku od od 7 kalendarskih dana obavijestiti upravu Društva želi li sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala Društva s manjim iznosom nego što je navedeno u njezinoj upisnici.

Obavijesti li turski vlasnik Upravu da želi sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala u smanjenom iznosu, smatrat će se da je upisnica ispunjena u iznosu koji je naveden u Obavijesti, te će uprava Društva bez odgode “vratiti višak sredstava predmetnoj osobi”.

Komentirajte prvi

New Report

Close