Država dionice Centar banke platila 20 puta više nego Česi

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 20. kolovoz 2013. u 21:59
Dragutin Biondić (Marko Lukunić/PIXSELL)

Zašto je Hrvatska spašavala Centar banku koja nije bila sistemski rizik za sustav?

Priča oko spašavanja Centar banke polako se zaokružuje, dokapitalizacijom kojom će postati samo još jedna hrvatska banka koja prelazi u strano vlasništvo. I ovaj put vrijedi isti obrazac koji je primijenjen 90-ih kad su državnim novcem skupo sanirane domaće banke jeftino prodane strancima.

Jer dionice Centar banke, koje češki J&T plaća 10 kuna, država je, kao 50-postotni suvlasnik u FGS-u Alternativ, lani plaćala 200 kuna. Čak 20 puta srozala se vrijednost dionice, a 52-postotni udio države i Alternativea, plaćen 97 milijuna kuna, od čega je 48,5 državnih, ulaskom češkog kapitala, postaje zanemariv, niži od pet posto. Pojednostavljenim riječnikom, vrijednost banke i njezinih dionica pala je kad su kapital otopile rezervacije za enorman rast loših kredita.

Hrvatska bi, da nije Centar banke, mogla ustvrditi da je jedna od rijetkih zemalja EU koje u krizi nisu upumpavale novac poreznih obveznika da bi spašavale posrnule banke. Zašto se uopće država odlučila krenuti u projekt okrupnjavanja banaka sa ukupno 300 milijuna kuna i u pola posla odustati? Nije morala. Jer, kao što smo pisali već prije više od godinu dana, banka koja u ukupnoj bankarskoj imovini drži tek 0,35 posto udjela, ne predstavlja nikakav sistemski rizik, već samo partikularni interes. Nije to JP Morgan, Lloyds, niti RBS da može izazvati lančanu reakciju kojom će ugroziti gospodarstvo. Zar je jedini razlog činjenica da je Centar financirao Coning u vlasništvu supruge tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića?

Ideja da država uđe u problemima pritisnutu Centar banku, dok istodobno prodaje državni HPB, koji je nakon skandala pod vodstvom Josipa Protege, upravo počeo donositi pristojnu dobit, od početka je promašena. A što na sve to kaže Dragutin Biondić? Nije tajna da je vlasnik Heruca iz korijena promijenio odnos prema Alternativu, koji je od onoga koji spašava postao onaj od koga treba spašavati, ponajprije instaliranjem neiskusnog Tomislava Marinca u upravu kojoj treba iskusni krizni menadžment. Premda je upravo Alternative pronašao investitora, jer polovicu novca u FGS-u drži RMS Mezzanine čiji je suvlasnik J&T-a, Biondić je zadovoljan ishodom.

Komentari (3)
Pogledajte sve

U ovakvim slucajevima nema ni Dorha ni Uskuka.
Kako ce i biti kad su ukljuceni politicari i njihovi prijatelji.
Hrvatska je visoko politicki korumpirana zemlja.

Tako se krade … a ne s pištoljima!

podloga za buduće ozbiljno kazneno gonjenje milanovića, čačića i linića.

New Report

Close