Država dala plaću za samo 362 radnika, a bez kune ih 22 tisuće

Autor: Marija Brnić , 04. prosinac 2015. u 08:12
Nova zakonska pravila trebala su im osigurati minimalac/Nino Strmotić/PIXSELL

Podaci ministarstva govore o 760 tvrtki koje su podnijele zahtjev, a podaci Fine o 953 tvrtke.

Prvih mjesec dana primjene novih zakonskih pravila koja dodatno osiguravaju potraživanja radnika u slučaju blokade računa poslodavaca, a koje država prisiljava da se sami prijave Financijskoj agenciji i zatraže da ih se ovrši za svakog radnika kojem duguju plaću, daleko su ispod očekivanja.  

Prema podacima iz resornih ministarstava rada i financija, plaće za rujan, otkako se primjenjuju nove zakonske obveze uvedene kroz stečajnu regulativu, nije do kraja listopada isplatilo ukupno 6310 poslodavaca sa 21.802 zaposlenih. Svi oni, dakle, podlijegali su obvezi da se prvog radnog dana u studenome sami jave Fini za prisilnu naplatu plaća svakog radnika. Prema podacima koje smo dobili iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS), Fini je ukupno dosad zahtjeve za prisilnu naplatu podnijelo 760 poslodavaca za 14.575 zaposlenika.

Iz same Fine smo, pak, dobili nešto drugačije podatke: zahtjeve su, kažu, dobili od 953 poslodavca za 5550 radnika, a ukupan dug bio je gotovo 29 mil. kuna, od čega je dosad prisilno naplaćeno 13 milijuna. Ako zahtjev zbog nedostaka novca nije provediv, poslodavce je Fina potom upućivala da se obrate AORPS-u za isplatu minimalnih plaća, odnosno u bruto iznosu 3029,55 kuna. Agencija je, pak, dosad zaprimila zahtjeve samo 49 poslodavaca za isplatu rujanskih plaća za 362 radnika.

Pritom većina još nije realizirana jer su zahtjevi uglavnom dostavljeni s nepotpunom dokumentacijom, ali to je, poručuju iz AORPS-a, u postupku rješavanja.Inspektorat rada po službenoj je dužnosti, kako nam je rečeno u Ministarstvu rada, donio rješenja o privremenom osiguranju naplate pljenidbom i zabranom raspolaganja sredstvima na svim računima koje ta poduzeća imaju i ta je rješenja uputilo Fini i poslodavcima. Od navedenih  6310 poslodavaca, tek mali broj njih, 18 tvrtki sa 156 zaposlenih, obratilo se AORPS-u sa zbirnim zahtjevom za isplatu minimalaca, a uz poslodavce koji su se obratili Fini još njih 520 u međuvremenu je dostavilo dokaze da su isplatili plaće za rujan.

Tako je, prema podacima koje su nam dostavili, Inspektorat obustavio rješenja o privremenom osiguranju naplate za oko tisuću poslodavaca. Ovih dana poslodavci su se i osobno požalili ministru rada Mirandu Mrsiću zbog teškoća u provedbi nove zakonske obveze, a i nadležne institucije priznale su da su uočile slabe točke. Dodovoreno je zato organziranje  radionice za članove Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), na kojoj će svi koji sudjeluju u provedbi zakona poduzetnicima pojasniti postupak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close