Država će mijenjati osnivačka prava nekih institucija kulture

Autor: Agencija VLM , 27. studeni 2012. u 16:17
Thinkstock

U 2013. godini može doći do promjene osnivačkih prava u nekim institucijama kulture, kažu u Ministarstvu kulture. To će onda utjecati i na strukturu financiranja koja je vrlo heterogena..

U Ministarstvu kulture otvoreno najavljuju da će sljedeće godine mijenjati osnivačka prava u nekim hrvatskim kulturnim institucijama, što će se odraziti i na strukturu financiranja.

– Ima ustanova koje ne mogu ostvariti nikakav ili gotovo nikakav vlastiti prihod (npr. arhivi), ali ima i muzeja koji imaju atraktivne programe i lokacije. Tako zadarski Muzej antičkog stakla iz proračunskog novca dobiva 1,8 milijuna kuna, ali je 2011. godine samostalno uprihodio više od 450.000 kuna. Muzeji Hrvatskog zagorja na oko osam milijuna proračunskog novca uprihode još četiri milijuna kuna – kažu u Ministarstvu kulture. Tako će se 2013. godine, sukladno strategijama razvoja, koje su ustanove trebale priložiti uz molbe slane na natječaj za proračunska sredstva, ponovno određivati važnost institucija. Konkretnije, određivat će se koje to institucije imaju nacionalnu, županijsku ili gradsku razinu. Što se muzeja tiče, trenutačno u Hrvatskoj ima 255 muzeja, galerija i zbirki. Od toga 21 muzej ima nacionalni značaj. Gradovi su osnovali 52 posto muzeja, država 15 posto, općine 11 posto, a županije 6 posto. Trenutačno su u tijeku ulaganja u pet kapitalnih hrvatskih muzeja u rasponu od lošinjskog muzeja u kojem bi se stalno trebao naći Apoksiomen, do Hrvatskog povijesnog muzeja za koji je kupljena zgrada nekadašnje Tvornice duhana Zagreb, pa do muzeja u Vukovaru, Vučedolu i Iloku. Očito, u budućnosti se od muzeja očekuje da ostvare što više vlastitih prihoda. Što se strukture financiranja tiče, ona je u ustanovama kulture vrlo heterogena. – Ima ustanova koje se financiraju 100 posto od proračuna, ali i onih koje ostvaruju 40 posto prihoda – ističu u Ministarstvu.

Nedavnim rebalansom proračuna Ministarstvo kulture ostalo je bez 5,5 milijuna kuna. Ceh su platili zaštitni radovi na spomenicima kulture i nerealizirani investicijski programi. Proračun za 2013. godinu trebao bi biti na razini ovogodišnjeg, dakle 827,7 milijuna kuna, što je manje od 0,8 posto od ukupnog proračuna. U tome smo bolji od Srbije koja za kulturu izdvaja 0,6 posto, ali gori od Slovenije koja izdvaja 2 posto proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close