Družak smijenjen jer je sklapao poslove bez dopuštenja

Autor: Saša Vejnović , 21. ožujak 2010. u 22:00

Za odlazak glavnog tajnika razlog (ipak) nije bila kupnja zemljišta

Tomislav Družak nije smijenjen s mjesta glavnog tajnika Hrvatskog autokluba zbog kupovine zemljišta za centar sigurne vožnje, bar tako tvrdi predsjednik te udruge, Ivo Bikić. Ipak ne želi precizno reći zbog kojeg je to slučaja Družak morao biti smijenjen svega dva i pol mjeseca prije nego što mu istekne mandat.

Bez kaznenog djela
“Glavni tajnik ima pravo samostalno sklapati poslove u vrijednosti do 200 tisuća kuna, no Družak je bez dopuštenja potpisivao i ugovore veće vrijednosti”, kaže Bikić tvrdeći da je to jedini razlog zbog iznenadne smjene svog dojučerašnjeg najbližeg suradnika. Dodaje da u tim ugovorima zbog kojih je Družak smijenjen nema kaznenog djela, no prekršena je procedura i glavni tajnik je morao snositi posljedice. “Čak se ne radi o tome da su njegove odluke bile loše za HAK. Ali jednostavno, on nije imao pravo samostalno donositi takve odluke, prekršena je nadležnost, i to je bio razlog za smjenu”, rekao je Bikić za Poslovni dnevnik. Iako nije htio reći o kojim se konkretno ugovorima radi, Bikić kaže da je riječ o dva-tri slučaja koji su se dogodili nedavno, te da to nema veze s davnom kupnjom zemljišta za HAK-ov centar sigurne vožnje.

Pozadina smjene
“Naša daljnja suradnja dovedena je u pitanje zbog nesuglasica koje su proizašle iz tih prekršenih nadležnosti i zato se dogodila smjena prije isteka mandata”, kaže Bikić, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora koji je u četvrtak smijenio Družaka. “To je hrpa gluposti. Niti blizu nije bilo prekoračenja ovlasti ili kršenja Statuta. Nema šanse da bih radio nešto na što nemam pravo”, rekao nam je Družak, no i on se držao prilično suzdržano ne želeći otkrivati pozadinu svoje smjene. “Moj ugovor ima status radnog ugovora, ja sam i dalje zaposlenik HAK-a. Imam neke vanjske ponude, ali vidjet ću što ću napraviti”, kaže Družak, dodajući da mu nije u interesu cjenkanje s HAK-om. Njegov će posao privremeno raditi Zvonko Šmuk, no u narednih desetak dana bi se već mogao odabrati novi glavni tajnik. Bikić nije otkrio imena kandidata.

Zajednički jezik

Povijest se ponavlja
Karijera u HAK-u Nikole Vukovića, Družakovog prethodnika, slično je svršila u svibnju 2006. godine. I njega je tada Upravni odbor, na čijem je čelu također bio Ivo Bikić, smijenio zbog “neslaganja oko prioriteta i brzine provedbe projekata”. Tvrdili su da ne mogu pronaći zajednički jezik. Stvarni razlozi smjene nikad nisu otkrveni.

Komentirajte prvi

New Report

Close