‘Društveno je odgovorno podučiti ih hrvatski, bolje uvoziti radnike nego hranu’

Autor: Suzana Lepan-Štefančić/VL , 16. srpanj 2024. u 22:00
Strani radnici prvo nauče pojmove vezane uz svakodnevni posao, kaže Mario Mareković, vlasnik tvrtke DAM iz Lozana/PD

Besplatna škola hrvatskog za 30-ak radnika iz Azije zaposlenih u poljoprivredi nedaleko Virovitice.

Strani radnici iz Nepala i drugih azijskih zemalja, koji su trbuhom za kruhom došli raditi na hrvatska polja, imaju priliku besplatno učiti hrvatski jezik, u sklopu pilot projekta koji je u Podravini pokrenula jedna od najvećih agencija za posredovanje u zapošljavanju i privremeno zapošljavanje stranih radnika u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj, TH Consulting.

Tridesetak mladića u večernjim satima, dva do tri puta tjedno, u sklopu višemjesečnog programa, usvaja ovoga srpnja osnove komunikacije na hrvatskom jeziku. Nastava je u prostorijama Društvenog doma u naselju Lozan kod Špišić Bukovice.

DAM iz Lozana prvi klijent
“Najlakše nam ide učenje novih riječi. Izgovor je malo teži, pogotovo kod riječi koje sadrže č, ć, đ, dž, poput ‘ćevapčići’. Gramatiku razumijem teoretski. Primjena će, vjerujem, doći s vremenom. Veselim se koristiti hrvatski na nogometu, u trgovini i na poslu”, naglašava Kapil Khadka (19) iz Nepala, koji odnedavno brine o uzgoju povrća u obližnjem OPG-u.

Za “razred” je zadužena Josipa Reit, učiteljica razredne nastave i engleskoga jezika u osnovnoj školi koja je iznenađena predznanjem učenika. Iako kurikulum nije formalno propisan, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je Program učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture za azilante i strance, koji propisuje preporučenu formu i strukturu programa.

180

ljudi godišnje zaposli TH Consulting – 50 hrvatskih državljana, ostalo su strani radnici

Taj program, ističu iz TH Consultinga, slijede i u Lozanu. Kako za strane radnike u Hrvatskoj još nema dovoljno sustavno organiziranih tečajeva, a pogotovo ne besplatnih i za poslodavca i za radnika, Općina Špišić Bukovica ustupila je prostor bivše područne škole.

Općinski načelnik Hrvoje Miler ističe da je nastava hrvatskoga jezika itekako važna zbog bolje svakodnevne komunikacije i snalaženja, ali i lakšeg sporazumijevanja s lokalnim ljudima i poslodavcima. “Radnici moje tvrtke su u školi. Smjene prilagođavamo i izlazimo im ususret kako ne bi propuštali gradivo. Prvi koji su došli razumiju, iako teže govore, pogotovo ponavljajuće pojmove vezane uz posao.

Prvo nauče pojmove vezane uz svakodnevni posao”, govori Mario Mareković, vlasnik tvrtke DAM iz Lozana, poznatog proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja, posebice kamilice. Prve strane radnike pronašli su koncem 2021. upravo preko agencije TH Consulting, kao njihov prvi klijent. Od 50 zaposlenih, 18 je Nepalaca, a u procesu su dovođenja i supruge jednog radnika.

“U trenutku kada u Hrvatskoj svjedočimo naglom priljevu stranih radnika, prepoznali smo značaj svoje društvene odgovornosti, a radnicima smo, osim tople dobrodošlice, administrativne, zdravstvene i privatne podrške i nakon pronalaska poslodavca, odlučili ponuditi i potrebnu besplatnu edukaciju.

Među Nepalcima su tako hit ćevapi, a jako su dobri u nogometu. Uz poznavanje jezika lakše im je i na poslu, oko primjerice, rajčica, ali i oko nogometa, pa i ćevapa”, napominje osnivač i direktor TH Consultinga Ivan Suhanek. Njegova se poslovna strategija, ističe, temelji na društvenoj odgovornosti i personaliziranom pristupu svakom radniku i poslodavcu, uz premisu “bolje uvoziti radnike, nego hranu”.

Partneri iz sedam zemalja
Prema podacima MUP-a, od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. izdano je ukupno 112.389 dozvola za boravak i rad stranih državljana, od čega 74.184 za novo zapošljavanje, 26.226 za produljenje te 11.939 za sezonske radnike. Analitičari predviđaju da će do 2050. svaka četvrta osoba u RH biti stranac.

Virovitičanin Ivan Suhanek osnovao je TH Consulting 2022., nakon što je 25 godina proveo u povrćarstvu, poslu kojim su se bavili njegovi roditelji. Trebao je pomoć u svom OPG-u i sam je doveo prve radnike iz Nepala. Ubrzo su se javili i upiti drugih, a kad je uvidio kolika je potražnja, osnovao je agenciju u Virovitici. Godišnje zapošljava oko 180 djelatnika, od čega je 50 hrvatskih državljana, a ostalo su strani radnici.

Diljem Hrvatske posreduje s više od 60 poslodavaca za oko 1000 stranih radnika godišnje, većinom za poslove u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i trgovini. Surađuju s partnerima iz Nepala, Indije, Bangladeša, Uzbekistana, Srbije, Egipta i Kosova. Inicijativa za školu hrvatskoga jezika dolazi uoči donošenja novog zakona o stranim radnicima gdje se učenje jezika zapravo – očekuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close