Drastičan skok broja e-vozila nosi izazov za autoosiguravatelje

Autor: Darko Bičak , 16. ožujak 2022. u 05:11
U Hrvatskoj će do 2035. gotovo trećina novih automobila biti na električni pogon/D. Špehar/PIXSELL

Namjenska osiguranja za e-automobile često imaju niz prednosti – poklopac za kabel za punjenje, besplatan oporavak do punionice, požar, zaštita baterije od krađe…

Hrvatska će do 2035. imati 15. najveći udio u prodaji električnih vozila diljem Europe, s ukupno 28,25% novoregistriranih automobila za koje se predviđa da će biti električni, stoji u analizi koju je predstavila britanska konzultantska kuća Confused.com koja je jedan od najpoznatijih europskih servisa za tržišnu usporedbu na automobilskom tržištu.

Velika poželjnost
Uz nedavno izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koje upozorava na ‘nepovratne’ učinke globalnog zatopljenja, poželjnost električnog automobila nikada nije bila veća. Konzultanti Confused.coma analizirali su povijesne trendove i podatke Europske agencije za okoliš (EEA) i Eurostata.

Njihova studija u konačnici je predvidjela koje će europske zemlje vjerojatno imati najveći udio prodaje električnih vozila do 2035. Sa samo 1,47% novih registriranih automobila električnih u 2020., hrvatsko tržište će vjerojatno doživjeti značajan skok u prodaji, s predviđenim povećanjem EV registracija od 47% do 2035.

0,25

posto svih novoregistriranih automobila u nas 2019. otpadao je na električna

S najvećim postotkom prodaje novih električnih vozila 2020. (54,37%), Norveška će vjerojatno imati i najveći udio novoregistriranih električnih vozila do 2035. Prema podacima Confuseda predviđa se da će 99,9% njih biti električni – 46% porasta unutar 15 godina.

Na vrhu joj se pridružuje Nizozemska, za koju se također očekuje da će 99,9% svojih novoregistriranih vozila imati električna do 2035.

To je poboljšanje od 76% unutar navedenog vremenskog okvira. Očekuje se da će u Švedskoj 80,35% prodaje novih automobila biti električni do 2035., što je drugi najveći udio u Europi.

Iz Udruge vozača električnih vozila – Strujni krug ističu da Hrvatska iz godine u godinu bilježi značajan rast u prodaji potpuno električnih vozila. Hrvoje Prpić, predsjednik Strujnog kruga kaže da su 2019. e-vozila imala udio na hrvatskom tržištu novih automobila od samo 0,25%, 2020. to je poraslo na 1,47%, a 2021. je udio porastao na već značajnih 3,17%.

“Svakako vrijedi uzeti u obzir i da smo tek nedavno ušli u razdoblje u kojemu je infrastruktura punionica značajnije proširena po cijeloj Hrvatskoj. Svaki ozbiljniji proizvođač vozila konačno ima barem nekoliko potpuno električnih modela u ponudi, a pred nama je i razdoblje u kojemu ćemo vidjeti još veće promjene zahvaljujući nadolazećim mjerama i regulacijama”, navodi Prpić.

Dodaje da očekuje da će do 2035. udio novih električnih vozila u ukupnoj prodaji biti i znatno veći od procijenjenih 28,25% te da bi, uzevši u obzir nadolazeću Euro 7 normu, europsku regulativu AFIR te činjenicu da su e-vozila već počela prestizati dizelaše u prodaji u EU, takvu statistiku trebali imati i prije 2030. godine.

Nije uvijek najbolji potez
Alex Kindred, stručnjak za osiguranje automobila na Confusedu, komentirao je da će ova promjena u mobilnosti donijeti i niz izazova za druge vezane sektore, poput autoosiguranja. “S obzirom na to da električna vozila postaju sve popularnija u cijelom svijetu, važno je razumjeti koju vrstu osiguranja trebaju.

Možda ćete moći pokriti svoj električni automobil standardnom policom osiguranja automobila, ali to nije uvijek najbolji potez. Namjenska osiguranja za e-automobile često dolaze s nizom prednosti, kao što je poklopac za kabel za punjenje, besplatan oporavak do najbliže točke punjenja ako ponestane snage baterije i slučajna oštećenja, požar i zaštita baterije od krađe.

Ove prednosti doista mogu napraviti razliku”, ističe Kindred. Dodaje da će i skupocjene baterije za e-vozila svakako biti važan element u budućim osiguranjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close