Drama na dalmatinskom otoku. Blokirali pristajanje trajekta uz novo pristanište, evo što zahtijevaju

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2024. u 08:32
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Došlo je do nove pobune na otoku Kaprije u šibenskom arhipelagu. Mještani Kaprija spriječili su pristajanje trajekta na novoj rivi završenoj još prije godinu dana – i nitko od putnika nije se iskrcao. Prosvjednici novo pristanište ne smatraju završenim sve dok se ne obnovi i pristupna cesta.

Blokirali su rivu, i na kopnu i s mora, i prekinuli trajektnu liniju 532 koja je od danas trebala pristajati na novi gat, prenosi HTV.

– Ljudi su bili odlučni da nas blokiraju. Mi ne možemo nikoga dovoditi u rizik, rekao je zapovjednik broda Tanis Seršić.

Ovo nije prvi prosvjed. Prije gradnje pisali su peticije, a poslije su počeli s okupljanjima. Tvrde da je, dok se ne uredi pristupna cesta, milijunski projekt propala je investicija. No, ne misle svi jednako.

– Ovdje bi trebala biti policija, Lučka uprava. Ovo je ometanje prometa, misli Željana Brkić, Kaprije.

– Ja se moram iskrcati, ali podržavam otočane u potpunosti i ne želim da nova riva stupi u funkciju, rekla je Antonia Radovčić, Kaprije.

Budući da trajekt uopće nije pristao na njihovu otoku, ni na novoj ni na staroj rivi – i teško bolesni i djeca, stvari, namirnice, iskrcali su se na – obližnjem Žirju. Kamo su po njih došli sumještani.

– Naš gradonačelnik je nama obećao da će se napraviti pristupni putevi u isto vrijeme kad dođe i riva, ali ništa od toga. rekao je Miroslav Radovčić.

Iz Grada pred kamere nisu htjeli stati, a u pisanom odgovoru su rekli da među otočanima vlada nesloga oko sporne ceste. Dovoljno sloge ima za nastavak blokade luke.

– I sutra je isto prosvjed, doći ćemo ovdje po ljude, u Žirje, pa ako ide, ide, rekao je Radovčić

Ako se novo pristanište ne bude koristilo bit će ozbiljnih posljedica.

– Nažalost u tom slučaju, Lučka uprava bit će obvezna vratiti sva dodijeljena bespovratna sredstva. To je 3,2 milijuna eura, rekla je Jadranka Fržop, ravnateljica Županjske lučke uprave.

Smatrajući da su grubo prekršena njihova građanska prava, prosvjednici su o svemu izvijestili i pučku pravobraniteljicu.

Mještani Kaprija prosvjedovali su još u veljači, kada se njih 30-ak okupilo se ispred gradske uprave Šibenika i tražilo da se uredi novi pristupni put do pristaništa, koje je dovršeno još prošle godine u srpnju.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić tada i je obećao da će urediti cestu.

Prilog HTV-ao prosvjedu na Kaprijama možete pogledati OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close