FOTO: Rimac pozvao robotaksi koji nije došao: ‘Naravno da se ovo dogodilo, a isprobali smo 100 puta’

Autor: Josipa Ban , 26. lipanj 2024. u 11:13
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U kampusu u Kerestincu kraj Zagreba Mate Rimac predstavlja robotaksije, koji će se zvati Verne. Na predstavljanje su došli i premijer Plenković te ministar prometa Oleg Butković.

U Rimac Kampusu, tri godine nakon što je najavljen, svečano je predstavljen novi inovativnivni koncept urbane autonomne mobilnosti, odnosno usluge robotaksija. Verne, kompanija koja razvija robotaksi, pred prepunom dvoranom u Rimac Kampusu otkrila je dizajn vozila Verne, koncept usluge i sve njezine funkcionalnosti.

“Danas govorimo o našem najambicioznijem projektu dosad. Želimo izgraditi najbolje moguće iskustvo za sve. Najbolje, najčistije, najmodernije iskustvo, za cijenu obične vožnje. Svi će imati iskustvo kakvo imaju milijarderi u svojim autima s vozačima”, najavio je.

“Gradimo ekosustav koji se sastoji od tri dijela: vozilo, aplikacija te infrastruktura koju mi zovemo “Mothership”, gdje će se auti čistiti, puniti i servisirati. Osim toga, gradimo i tvornicu gdje će se ti auti proizvoditi, ovdje u Zagrebu”, nastavio je.

“Što se tiče troškova, kažemo da vas Verne oslobađa od brige – ne morate ga prati, puniti, a naravno niti voziti, možete biti na telefonu, gledati film, YouTube, čitati knjigu… Imat ćete više mjesta nego u avionskom sjedalu prve klase, sami si namještate temperaturu, čak i miris. Sve ćete si prilagoditi svojim željama. Iskustvo vožnje će biti konzistentno, vozilo vam nikada ne može otkazati vožnju. Vozilo ima velika vrata, koja su klizna, u vozilo se vrlo lako ulazi i izlazi. Sigurnost, uključujući i cybersigurnost, je zajamčena. Čistoća nam je vrlo važna, uvijek će biti čist zahvaljujući brojnim unutarnjim senzorima. Moći ćete auto zadržati i na dulje vrijeme ako želite uz opciju “keep”. I auto je predivan, svugdje ćete stići u stilu, najavio je Rimac.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Auto se trebao popeti na pozornicu na kojoj je stajao Mate Rimac, ali nije sve išlo po planu.

Rimac je pozvao robotaksi preko aplikacije koju će koristiti korisnici, samo kako bi rekao da je došlo do problema i da su ovo prije probali 100 puta.

“Naravno da se ovo dogodilo, to je efekt prezentacije, napravili smo ovo 100 puta, ali sad se čini da je nastao problem”, kazao je kad robotaksi nije došao.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na svečanom događanju bio je prisutan politički vrh, investitori, novinari i svi uključen u projekt. Prva usluga električnog robotaksija trebala bi biti pokrenuta u Zagrebu 2026.

Na svečanost je stigao i premijer Andrej Plenković.

“Nisam očekivao da ćemo biti u mraku, to je valjda dio inovacije. Čast mi je biti nazočan ovdje. Drago mi je da ste došli u ovako velikom broju. Mate, kojeg svi skupa pratimo, kao mlad inovator je nailazio na teške i zahtjevne situacije. Bilo je skepse, inovatori su ispred svog vremena i prepušteni su sami sebi i zato to proživljavaju.

Drago mi je da smo podržali ovaj projekt i to značajnim sredstvima. Iskrene čestitke, drago mi je da ste pozicionirani ovdje u Svetoj Nedelji. Ovakva kompanija je izrazito dobro pozicionirana. Čestitam i na predstavljanju novog Bugattija. Vaš upliv na globalne procese je prepoznat, dosegnuli ste sam vrh. Za dva dana bilježimo godinu dana od potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima. To je bio politički odabir na temelju smjera razvoja ovog projekta”, naveo je premijer dodavši da je za ovaj projekt Vlada predvidjela 180 milijuna eura iz NPOO-a.  

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Marko Pejković, glavni izvršni direktor Verne, govorio je o infrastrukturi koja će biti izgrađena u sklopu projekta razvoja robotaksija. Taj element usluge nazvali su Mothership, a riječ je o mjestu gdje će se Verne vozila pregledavati, održavati, čistiti i puniti.

Pejković je rekao i da su u proteklih pet godina razvili više prototipova robotaksija. Osim toga ove su godine krenuli i s testiranjima, odnosno mapiranjem ulica Zagreba. Najavio je i da će tvornica robotaksija biti građena u Lučkom. Također, intenzivno rade i na razvoju partnerstva s gradovima. Trenutno, kaže Pejković, imaju sklopljeno 11 partnerstva, a s 30 gradova su u pregovorima. 

Do kraja događanja robotaksi ipak nije popravljen i nije izašao pred publiku. 

“Nije sve išlo prema planu”, zaključio je Mate Rimac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close