U Hrvatskoj se jede uglavnom kvalitetna hrana pogotovo ako je domaće proizvodnje, a pooštriti bi trebalo kontrolu uvoza jeftinih proizvoda kojim se stranci nerijetko rješavaju viškova, rečeno je u ponedjeljak na okruglom stolu Zbora agrarnih novinara "Kakvu hranu jedemo (i uvozimo) u Hrvatskoj?"
Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross Bošković kazala je kako je sigurnost hrane u Hrvatskoj puno bolja nego što se ponekad može iščitati iz medija, ali da se apsolutna sigurnost ne može jamčiti. Direktor Euroinspekt Croatiakontrole Ivo Delonga predlaže objedinjavanje inspekcija hrane životinjskog i biljnog porijekla. "Inspekcije bi trebale poduzeti više mjera kontrole kvalitete hrane, od sljedivosti do provjere kvalitete zdravstvene ispravnosti. Kada bi inspektori tako postupali, uvjeren sam da bismo jeli kvalitetniju hranu i ne bi se sumnjalo jede li se u Nizozemskoj ili Austriji hrana iste kvalitete kao kod nas", istaknuo je Delonga.
Govoreći o lošem i nepotpunom deklariranju robe bez navedenog sastava proizvoda, on je kazao je kako se događa nevjerojatna stvar da se u domaćim trgovinama prodaje graševina iz Makedonije. Direktor Croatiastočara Branko Bobetić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić I predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić zalažu se za strože kontrole uvozne hrane koja se, istaknuo je Gregurić često uvozi samo da se sruše cijene domaćih proizvođača.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu