Dok Vrdoljak umiruje Stožer, Pejnović i dalje o privatizaciji

Autor: Ksenija Puškarić , 15. siječanj 2013. u 22:01
U Stožeru su i protiv smanjenja broja zaposlenih/PIXSELL

Željko Klaus, šef Stožera ističe kako je 30 posto skuplji plin koji je Ina obračunavala Petrokemiji razlog za gubitke.

Privatizacija Petrokemije je ponovno uzrok trzavica u Kukuriku koaliciji. I dok Čačićev nasljednik Ivan Vrdoljak kaže da Ministarstvo gospodarstva trenutno ne razmišlja o privatizaciji kutinske Petrokemije, Mladen Pejnović iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, osoba od povjerenja premijera Milanovića, privatizaciju još uvijek ne isključuje.

"Nitko u Vladi ne razmišlja o privatizacije Petrokemije danas, ali ozbiljno želimo razmišljati o budućnosti te tvrtke, a to definitivno nije minus od 180 milijuna kuna koliko je bio u prošloj godini", rekao je Vrdoljak. Ideju o privatizaciji nisam čuo ni u neslužbenim razgovorima, ona sada nije u planu, ali srednjoročno i dugoročno morat će se razmišljati kako spriječiti da Petrokemija posluje s minusima, kaže Vrdoljak i ističe kako će se pri tome voditi računa o zaštiti radnih mjesta i interesima zaposlenih. Pejnović pak kaže kako je glavni razlog za gubitke plin koji Petrokemija plaća Ini po 30 posto skupljoj cijeni od tržišne, ali i sporost restrukturiranja i situacija na tržištu.  "Iako se u medijima često u prvi plan stavlja privatizacija ili prodaja Petrokemije, to nije naša osnovna ideja ili jedina opcija. Sve želimo, pa i daljnju privatizaciju, podrediti potrebi restrukturiranja Petrokemije s ciljem tržišne održivosti, profitabilnosti i zaposlenosti radnika", rekao je Pejnović.

Podsjetimo, "okidač" za spekulacije o privatizaciji bio je Pejnovićev intervju Lideru u kojem on tvrdi kako će se ta tvrtka ove godine privatizirati."Ako i kada do privatizacije dođe, Pejnovićev je Ured sigurno neće prvi najaviti", neslužbeno doznajemo iz Ministarstva gospodarstva. No Pejnović je njime uznemirio radnike i sindikat pa se u utorak ponovno aktivirao Stožer za obranu Petrokemije."Osnovni razlog za aktiviranje Stožera je ponovni pokušaj privatizacije Petrokemije", stoji u priopćenju iz Kutine.  Željko Klaus, glavni povjerenik Sindikata EKN u Petrokemiji, za Poslovni dnevnik ističe kako je glavni razlog za prošlogodišnje gubitke 30 posto skuplji plin koji je Ina obračunavala Petrokemiji. "U Petrokemiji danas radi 2298 radnika i godišnje proizvodimo 1,25 milijuna tona gnojiva. Trošak radnika, koji u prosjeku imaju plaće od 5100 kuna neto, godišnje iznosi 6,8 posto rashoda, dok cijena plina predstavlja 58 posto rashoda", kazao je Klaus.

Ti se podaci podudaraju s podacima iz Petrokemijina izvješća za 2011. godinu kada su troškovi sirovina iznosili 77,6 posto u rashodima, a osoblje 8,1 posto. "Petrokemija se ne smije privatizirati, niti smije biti smanjenja radne snage", smatra Klaus dodavši kako će ta tvrtka od 2014. godine imati slobodan pristup EU tržištu plina, pod istim uvjetima kao i konkurencija, pa će se tek tada pokazati kako bi privatizacija u ovom trenutku bila velika pogreška. I dok je najava privatizacije dizala cijenu dionica na Zagrebačkoj burzi, jučer nakon izjave ministra gospodarstva ulagači su se ohladili od Petrokemije i počeli rasprodaju uz značajan pad cijene od 5,29 posto. Dionica Petrokemije obilježila je dan na Zagrebačkoj burzi s prometom većim od 6,12 milijuna kuna, završivši na 246,95 kuna.

Iako se u medijima često u prvi plan stavlja privatizacija ili prodaja Petrokemije, to nije naša osnovna ideja ili jedina opcija. Sve želimo, pa i daljnju privatizaciju, podrediti potrebi restrukturiranja Petrokemije s ciljem tržišne održivosti, profitabilnosti i zaposlenosti radnika ovog trgovačkog društva.U sljedećem će razdoblju Uprava, Nadzorni odbor i resorno ministarstvo, a kada će biti riječi o vlasničkim pitanjima i Državni ured za upravljanje državnom imovinom, biti aktivni u analizi tih pitanja i ciljeva
Mladen Pejnović, Državni ured za upravljanje državnom imovinom

Komentari (3)
Pogledajte sve

ne vjerovati nikome iz vlade ni kada darove nosi

Ne dajte se Kutinjani, ništa dobro Vas s ovom ekipom ne čeka!
Ostalo je još malo firmi gdje se mogu uhljebiti politički kadrovi. U ovih 20 godina pokrepalo su stotine firmi, u agencijama je gužva, a za političkih kandidata za uprave ko pljeve. Rijetković, Kvaternik i Došen nemaju veze s biznisom umjetnih gnojiva, niti su se time ikad bavili.

lud zbunjenog

New Report

Close