Dok strani umirovljenici u Hrvatskoj troše 100-ak eura dnevno, naši ne mogu niti u Opatiju na kavu

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2024. u 09:16
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prosječna mirovina svih oko 1,2 milijuna umirovljenika u travnju je nakon usklađivanja prvi put prešla 500 eura.

Iznosi koje strani umirovljenici troše na odmor od tjedan ili dva u Hrvatskoj često prelaze godišnji iznos prosječne hrvatske mirovine od oko 6.000 eura. John i Catherine iz SAD-a u Opatiji su tako potrošili više od 10.000 dolara. Oboje su u mirovini u koje su otišli nakon profesionalnih karijera i mogu si to priuštiti.

S druge strane, hrvatski umirovljenik teško si može priuštiti da ode u Opatiju popiti kavu. Prosječna mirovina svih oko 1,2 milijuna umirovljenika u travnju je nakon usklađivanja prvi put prešla 500 eura. Iznos prosječne mirovine razlikuje se ovisno o tome računamo li i primanja korisnika prema posebnim propisima ili međunarodnim ugovorima. Riječ je o rasponu od 470 pa do 574 eura. Ipak, čak 60 posto umirovljenika živi s manje od prosjeka.

Claudio iz Italije živi od 1.800 eura mirovine mjesečno. S tim iznosom može na ljetovanje, ali, kaže, odradi tu i tamo neki posao sa strane, unatoč visokim primanjima u starosti, barem kada gledamo iz hrvatske perspektive, piše Mirovina.hr.

– U Opatiji ću ostati pet dana, a zatim planiram tri, četiri dana provesti u Poreču. Trošim oko 100, 150 eura otprilike dnevno, uključujući hranu, rekao je Hans iz Njemačke.

Komentirajte prvi

New Report

Close