Danas su u Splitu dodijeljeni prvi certifikati za ugostiteljske objekte u sklopu projekta Dalmatinska marenda koji je pokrenula Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, odnosno objekte i proizvođače koji koriste domaće, autohtone proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način. Nastavak je ovo projekta „Dalmatinska marenda“ koji je nakon nedavnog emitiranog dokumentarnog serijala osvojio i nagradu za „Gastronomski doživljaj godine“ na Danima hrvatskog turizma koji su se održali u Opatiji. Na samoj svečanosti dodjele priznanja i certifikata, uz direktoricu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Vladović, sudjelovali su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš i predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak te brojni predstavnici iz turističkog sustava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
„Projekt Dalmatinske marende pokrenuli smo vođeni idejom da domaćim i stranim posjetiteljima pokažemo ono što Dalmacija svakodnevno živi – trenutke okupljanja za stolom, jednostavnu, ali bogatu hranu, te poseban osjećaj pripadnosti koji dolazi s tim. Naša misija nije samo približiti marendu, već oživjeti onaj osjećaj povezanosti s tradicijom, a koja je srce i duša dalmatinskog načina života. Isto tako, nismo željeli da ovaj projekt bude samo turistička atrakcija, već i povratak vrijednosti u naše svakodnevne živote. Željeli smo da kroz ovaj projekt oživimo ono što smo ponekad možda i zaboravljamo – marendu kao simbol, ali i način života. S ovim projektom predstavljamo ne samo našu kulinarsku baštinu, već i ljude koji tu baštinu svakodnevno oživljavaju – naše vrsne kuhare, restorane, konobe i male lokalne proizvođače koji s ponosom njeguju autentičnost. Zato mi je danas posebno zadovoljstvo i čast što imamo priliku odati priznanja, odnosno uručiti certifikate onima koji su se uključili u ovaj projekt. Time potvrđujemo našu zajedničku posvećenost očuvanju onoga što Dalmaciju čini posebnom.“, istaknula je Ivana Vladović prilikom dodjele priznanja i certifikata.
U sklopu današnje svečanosti posebna priznanja uručena su chefovima Željku Nevenu Bremecu i Hrvoju Zirojeviću te objektima Konoba Fabo (Imotski), Muzeju ulja Škrip (otok Brač), Enoteka Terra (Split), OPG Barba Edo (Sinj) i OPG Kuzmanić (Kaštela), koji su značajno pomogli razvoju projekta i doprinijeli razvoju gastronomije, te Udruzi ŠKMER, partnerima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u projektu, koji su osmislili posebne edukativne programe te koji su sudjelovali u sajamskim nastupima kao i posebnim prezentacijama turizma Srednje Dalmacije i Dalmatinske marende.
Certifikate i oznake Dalmatinske marende dobili su:
· RESTORAN RIVA, SUPETAR
· VINA PILAČ, VRGORAC
· RESTORAN OSMINA-BLIZANCI, TRILJ
· RESTORAN ALKARSKI DVORI, SINJ
· KONOBA INTRADA, KAŠTELA
· TRATTORIA TINEL, SPLIT
· DUJKIN DVOR, SPLIT
· KONOBA MARJAN, SPLIT
· KONOBA MA:TONI, SPLIT
· KONOBA KOPAČINA, OTOK BRAČ
· KONOBA BAJSO, KRILO JESENICE
· RESTORAN EMOTHEO, IMOTSKI
· RESTORAN DALMACIJA, TRILJ
· RESTORAN LOVAC, TRILJ
· RESTORAN KULA, VRGORAC
· RESTORAN MARINERO, TRILJ
· RESTORAN PREMIJER GAZ, TRILJ
· RESTORAN PALUTE, SUPETAR
· KONOBA POJTA, SINJ
· RESTORAN BALETNA ŠKOLA, KAŠTELA
· OPG PERIŠIN, KAŠTELA
· KONOBA POTKOVA, SINJ
· IZLETIŠTE ANDRIJA, VRGORAC
· KONOBA KALERARGA, MAKARSKA
· BISTRO KOD DAMIRA, HVAR
Projekt Dalmatinska marenda, osim brendiranja marende kao autentičnog obroka te brendiranja objekata i proizvođača, očekuje i daljnji nastavak u narednom razdoblju. U pripremi je i kuharica u kojoj će se predstaviti tradicionalna jela, ali i majstori kulinarskog zanata kao i objekti u kojima spravljaju dalmatinska tradicionalna jela vezana uz marendu. Osim toga, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije priprema i nastavak dokumentarnog serijala „Dalmatinska marenda“ te nastavak promocije na stranim tržištima kao i u Hrvatskoj. Ukoliko ste propustili dosadašnje epizode, možete ih pronaći ovdje!
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu