Dodijeljene prve oznake „Dalmatinska marenda“

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2024. u 14:09

U sklopu današnje svečanosti posebna priznanja uručena su chefovima Željku Nevenu Bremecu i Hrvoju Zirojeviću te objektima Konoba Fabo (Imotski), Muzeju ulja Škrip (otok Brač), Enoteka Terra (Split), OPG Barba Edo (Sinj) i OPG Kuzmanić (Kaštela), koji su značajno pomogli razvoju projekta i doprinijeli razvoju gastronomije

Danas su u Splitu dodijeljeni prvi certifikati za ugostiteljske objekte u sklopu projekta Dalmatinska marenda koji je pokrenula Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, odnosno objekte i proizvođače koji koriste domaće, autohtone proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način. Nastavak je ovo projekta „Dalmatinska marenda“ koji je nakon nedavnog emitiranog dokumentarnog serijala osvojio i nagradu za „Gastronomski doživljaj godine“ na Danima hrvatskog turizma koji su se održali u Opatiji. Na samoj svečanosti dodjele priznanja i certifikata, uz direktoricu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Vladović, sudjelovali su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš i predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak te brojni predstavnici iz turističkog sustava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Projekt Dalmatinske marende pokrenuli smo vođeni idejom da domaćim i stranim posjetiteljima pokažemo ono što Dalmacija svakodnevno živi – trenutke okupljanja za stolom, jednostavnu, ali bogatu hranu, te poseban osjećaj pripadnosti koji dolazi s tim. Naša misija nije samo približiti marendu, već oživjeti onaj osjećaj povezanosti s tradicijom, a koja je srce i duša dalmatinskog načina života. Isto tako, nismo željeli da ovaj projekt bude samo turistička atrakcija, već i povratak vrijednosti u naše svakodnevne živote. Željeli smo da kroz ovaj projekt oživimo ono što smo ponekad možda i zaboravljamo – marendu kao simbol, ali i način života. S ovim projektom predstavljamo ne samo našu kulinarsku baštinu, već i ljude koji tu baštinu svakodnevno oživljavaju – naše vrsne kuhare, restorane, konobe i male lokalne proizvođače koji s ponosom njeguju autentičnost. Zato mi je danas posebno zadovoljstvo i čast što imamo priliku odati priznanja, odnosno uručiti certifikate onima koji su se uključili u ovaj projekt. Time potvrđujemo našu zajedničku posvećenost očuvanju onoga što Dalmaciju čini posebnom.“, istaknula je Ivana Vladović prilikom dodjele priznanja i certifikata.

U sklopu današnje svečanosti posebna priznanja uručena su chefovima Željku Nevenu Bremecu i Hrvoju Zirojeviću te objektima Konoba Fabo (Imotski), Muzeju ulja Škrip (otok Brač), Enoteka Terra (Split), OPG Barba Edo (Sinj) i OPG Kuzmanić (Kaštela), koji su značajno pomogli razvoju projekta i doprinijeli razvoju gastronomije, te Udruzi ŠKMER, partnerima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u projektu, koji su osmislili posebne edukativne programe te koji su sudjelovali u sajamskim nastupima kao i posebnim prezentacijama turizma Srednje Dalmacije i Dalmatinske marende.

Certifikate i oznake Dalmatinske marende dobili su:

· RESTORAN RIVA, SUPETAR

· VINA PILAČ, VRGORAC

· RESTORAN OSMINA-BLIZANCI, TRILJ

· RESTORAN ALKARSKI DVORI, SINJ

· KONOBA INTRADA, KAŠTELA

· TRATTORIA TINEL, SPLIT

· DUJKIN DVOR, SPLIT

· KONOBA MARJAN, SPLIT

· KONOBA MA:TONI, SPLIT

· KONOBA KOPAČINA, OTOK BRAČ

· KONOBA BAJSO, KRILO JESENICE

· RESTORAN EMOTHEO, IMOTSKI

· RESTORAN DALMACIJA, TRILJ

· RESTORAN LOVAC, TRILJ

· RESTORAN KULA, VRGORAC

· RESTORAN MARINERO, TRILJ

· RESTORAN PREMIJER GAZ, TRILJ

· RESTORAN PALUTE, SUPETAR

· KONOBA POJTA, SINJ

· RESTORAN BALETNA ŠKOLA, KAŠTELA

· OPG PERIŠIN, KAŠTELA

· KONOBA POTKOVA, SINJ

· IZLETIŠTE ANDRIJA, VRGORAC

· KONOBA KALERARGA, MAKARSKA

· BISTRO KOD DAMIRA, HVAR

Projekt Dalmatinska marenda, osim brendiranja marende kao autentičnog obroka te brendiranja objekata i proizvođača, očekuje i daljnji nastavak u narednom razdoblju. U pripremi je i kuharica u kojoj će se predstaviti tradicionalna jela, ali i majstori kulinarskog zanata kao i objekti u kojima spravljaju dalmatinska tradicionalna jela vezana uz marendu. Osim toga, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije priprema i nastavak dokumentarnog serijala „Dalmatinska marenda“ te nastavak promocije na stranim tržištima kao i u Hrvatskoj. Ukoliko ste propustili dosadašnje epizode, možete ih pronaći ovdje!

Komentirajte prvi

New Report

Close