Do 2026. prve količine zelenog vodika iz sjevernog Jadrana

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2024. u 07:09
U okviru projekta razvija se 17 pilot-projekata, partneri su tvrtke, sveučilišta, instituti, a partnerstvo vodi slovenski HSE/Luka Stanzl/PIXSELL

Projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran temelji se na regionalnoj suradnji Slovenije, Hrvatske i talijanske Autonomne pokrajine Furlanije – Julijske krajine.

U sklopu projekta Dolina vodika Sjeverni Jadran razvija se 17 projekata na području partnerskih zemalja – Hrvatske, Slovenije i Italije, a mnogi partneri već imaju zrele projekte te se očekuje da će do 2026. biti proizvedene prve tone “zelenog” vodika.

Kazala je to koordinatorica projekta Jerneja Sedlar istaknuvši i da se nakon završetka tog projekta, koji je započeo u rujnu 2023. i trajat će 6 godina, očekuje oko 5000 tona obnovljivog vodika proizvedenog u tri države, odnosno cijeli ekosustav vodika i vodikove tehnologije za proizvodnju, transport i energetiku.

“U okviru projekta razvija se 17 projekata na području triju partnerskih zemalja, mnogi partneri imaju zrele projekte te planiramo u 2025. i 2026. proizvesti prve tone, odnosno kilograme vodika”, izjavila je i naglasila da će se vodik proizvoditi na različitim lokacijama te da je riječ o početnim količinama.

Partneri na projektu okupili su se u Rijeci na dvodnevnom sastanku, na kojemu se razgovara o provedbi projekata, procijeni rizika i integraciji u društvena i industrijska okruženja.

Gradonačelnik Cresa, novog partnera u konzorciju, Marin Gregorović rekao je da je vodik budućnost te da tu vidi dugoročni učinak za Cres. “Naša očekivanja su da će se, uz punionice i spremišta za vodik, u budućnosti transformirati i naš komunalni sustav, a težimo da dobijemo poveznicu s kopnom, brzobrodski prijevoz pogonjen na vodik”, izjavio je.

Projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran temelji se na regionalnoj suradnji Slovenije, Hrvatske i talijanske Autonomne pokrajine Furlanije – Julijske krajine, a okuplja 37 tvrtaka i ustanova s ciljem razvoja inovativnih rješenja za zelenu budućnost regije. Taj projekt, s proračunom od bespovratnih 25 milijuna eura, predstavlja prvu međunarodnu dolinu vodika u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close