Dioki u stečaj, vjerovnici opet moraju prijaviti tražbine

Autor: Suzana Varošanec , 10. listopad 2013. u 22:00
Nakon niza prosvjeda - stečaj/Marko Lukunić/PIXSELL

Sad je glavno pitanje što će biti s Dinom Petrokemijom, čija nagodba nije pravomoćno riješena.

Vjerovnici Diokija odlučili su bivšu tvrtku Roberta Ježića poslati u stečaj.

Utvrđeno je da ima nešto više od 1,7 milijardi kuna tražbina, od toga većinu pokrivenu hipotekama, a presudio je plan koji ne može proći. Drugi put je  glasovano protiv plana restrukturiranja Diokija, a po zakonu nema dodatne šanse da se intervenira novim planom. Na Dioki se nije mogla primijeniti ljetošnja Vladina uredba koja je omogućila višekratne izmjene plana, a o njemu se ni nakon višemjesečnih pokušaja nije uspio postići dogovor, pa je stečaj neizbježan.

 

Čermak

Poštujemo volju vjerovnika i žao nam je Diokija, no potrudit ćemo se oko Dine

Na takvu perspektivu upućivalo je opetovano odgađanje ročišta za glasovanje, a ročište nije privuklo mnoge vjerovnike. Nije nam potvrđeno je li nazočila Hypo banka, najveći hipotekarni vjerovnik, no jasno je da stečaj neće utjecati na sve bankarske tražbine osigurane razlučnim pravima. Posebno je pitanje hoće li se banke, zbog lošeg stanja na tržištu nekretnina, odlučiti na namirenje iz prodaje imovine. Neki, pak, spominju kao novu šansu da bi zbog Diokija trebalo vratiti u stečajni propis stečajni plan. Kako bilo, očekuje se da će Fina Diokijev predmet brzo prenijeti u nadležnost Trgovačkog suda u Zagrebu radi otvaranja stečaja.

Ključno je što će vjerovnici, čini se, ponovno trebati prijaviti svoje tražbine koje će biti više zbog uračunavnja kamata koje nisu tekle tijekom predstečaja. Glavno pitanje postaje što će biti sa Dinom Petrokemijom, čija nagodba nije pravomoćno riješena, a za koju je Čermakov Crodux plin i dalje zainteresiran. "Poštujemo volju vjerovnika i žao nam je Diokija, no potruditi ćemo se oko Dine", kazao je Čermak.  

Komentirajte prvi

New Report

Close