Dijelu hrvatskih građana raste plaća, osjetit će već u rujnu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2024. u 08:35
Ilustracija: Josip Regovic/PIXSELL

Voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je u telefonskoj izjavi kako sindikatu treba vremena da prouči ponudu Grada, te da će se više oko toga znati u ponedjeljak.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić u srijedu je nakon novog kruga pregovora sa zaposlenicima vrtića i predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije rekao da im je Grad ponudio određeni ritam povećanja plaća s time da se rok od dvije i pol godine skrati na godinu i pol.

“Naš je prijedlog da se skrati rok koji smo predložili s dvije i pol na godinu i pol dana, da prva tranša u rujnu ne bude tri posto, nego petnaest posto, pa onda u siječnju iduće godine bude šest posto, te ostatak do ožujka 2026. godine. Mislim da je to i više nego dobro” – istaknuo je Zoričić na konferenciji za novinare.

Grad je po njegovim riječima samo u ovoj godini povećao plaće za 27 posto, do rujna će ukupno povećanje biti 30 posto, što bi značilo da u jednom mandatu gradske uprave ukupno povećanje iznosi 51 posto, a tijekom tri prethodna mandata ga nije bilo.

Podsjetivši na nedavno usvojeni zakon po kojem se plaće u vrtićima moraju ujednačiti s onima u školama, Zoričić je naveo da su gradovi i općine ti koji servisiraju plaće vrtićima, a država školama te da je došlo do nemalih problema u pojedinim gradovima i općinama. 

“U razdoblju usklađivanja odnosno u godinu i pol dana Grad mora izdvojiti četiri milijuna i 160 tisuća eura. Veliki su to izdaci. Stoga ćemo s ovim prijedlogom usklađivanja ići na Gradsko vijeće”, naglasio je Zoričić.

Sada, rekao je čekaju odgovor sindikata na njihov prijedlog te će se u ponedjeljak ponovno sastati.

Zoričić je novinare izvijestio da je Grad u utorak dobio dopis ostalih zaposlenika vrtića, voditelja i referenata koji smatraju kako su netočne izjave pojedinih sindikalnih povjerenika da se bore za povećanje svih plaća.

“Oni se očito osjećaju zapostavljenima. Što se tiče privatnih vrtića, njih 12, koji su nam također poslali dopis, njima će se isplatiti potpora od dvije tisuće eura po skupini godišnje”, istaknuo je gradonačelnik Zoričić  i dodao da ulažu u infrastrukturu koja je dosad bila zapuštena.

“Kada netko kaže da moramo povećati plaće, nama je to jasno, ali ako ne kažu kako, onda je to teški populizam. Znamo iz kojeg dijela poreza to možemo financirati. Ako oni, a najprije mislim na Možemo i IDS, kažu kome treba rezati, neka javno to kažu”, poručio je Zoričić. 

Voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je u telefonskoj izjavi kako sindikatu treba vremena da prouči ponudu Grada, te da će se više oko toga znati u ponedjeljak.

Sindikat traži izjednačavanje plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama te je tim povodom u pulskim vrtićima održan jednodnevni štrajk kojem se odazvalo tri četvrtine zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close