Debeljak i dalje želi Jadroplov, opet idu na natječaj

Autor: Marija Brnić , 19. studeni 2014. u 10:01
Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita/T.J./PIXSELL

Ne zna se što državi nije bilo prihvatljivo u prvoj ponudi.

Odbijenica obvezujuće ponude za 70-postotni dionički paket Jadroplova neće obeshrabriti Brodosplit i njegovog vlasnika samoborskog Diva, odnosno Tomislava Debeljaka, od novog pokušaja kupnje splitskog brodara, čija se privatizacijska priča vraća na početak.

"Zainteresirani smo i dalje, tako da ćemo iskazati interes i službeno kako se traži u novom natječaju", poručili su kratko jučer iz Brodosplita, u kojem u Jadroplovu i dalje vide dobru priliku za vlastitu flotu i zadovoljenje uvjeta restrukturiranja škvera. Za javnost, pak, ostaje nepoznanica što konkretno državi nije bilo prihvatljivo u Brodosplitovoj ponudi, jedinoj koja je od tri pristigle u drugom krugu tog propalog privatizacijskog natjecanja formalno udovoljavala propozicije.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) tek je, po otvaranju ponuda početkom listopada, izvijestio kako Brodosplitova ponuda zadovoljava tražene uvjete, dokumentaciju i jamstvo, ali je škver priložio i dodatne uvjete ponude kojima, kako je utvrđeno, korigira bitne obvezne uvjete koje je prethodno ponudio i prihvatio. Kako to ponudu čini uvjetovanom, najavljene su dodatne analize kako bi se utvrdilo može li se ponudu prihvatiti. Iz CERP-a javnost u pravilu ne obavještavaju o detaljima u procesima prodaje, pa tako ni o uvjetima koje je postavio Brodosplit. Iz škvera se saznaje tek kako je riječ o dodatku ponude iz područja nabave.

Kakvi će uvjeti biti u novom pokušaju Jadroplovoe privatizacije, CERP bi trebao definirati tek po okončanom prvom krugu 17. prosinca, kojim će se ispitivati interes, a na temelju kojega će se ponovno utvrditi cijena i uvjeti prodaje u drugom obvezujućem krugu. Tijekom prošlog pokušaja prodaje, u prvom krugu interes je iskazalo čak 14 potencijalnih kupaca, no obvezujuće su ponude dostavila tek tri; Brodosplit, te zadarska Tankerska Plovidba i njemački H. Vogeman Reederie, čije su ponude u startu odbačene jer nisu udovoljile traženim uvjetima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close