Darinko Kosor: Suradnja zakonodavne i izvršne gradske vlasti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2013. u 14:41
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Kosor je objasnio kako se kandidirao za skupštinskog predsjednika na temelju 10 potpisa zastupnika HSLS-a, HSS-a i HSU-a.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) danas je najavio suradnju između Gradske skupštine i Gradske uprave na dobrobit građana i rekao da u Skupštini pritom neće biti koalicija niti trgovine, dok izvršna vlast i odgovornost za nju u cijelosti pripada gradonačelniku Milanu Bandiću.

"Mi smo ovdje da donosimo najbolje odluke, a ne da opstruiramo izvršnu vlast", izjavio je Kosor novinarima po završetku sjednice na kojoj je izabrano i četvoro potpredsjednika: Jelena Pavičić Vukičević (Nezavisna lista M. Bandića), koja će tu dužnost obavljati profesionalno, zatim Vesna Sudar (HSU), Andrija Mikulić (HDZ) i Davor Bernardić (SDP).

Kosor je objasnio kako se kandidirao za skupštinskog predsjednika na temelju 10 potpisa zastupnika HSLS-a, HSS-a i HSU-a.

"Poslovnik je jasan – možete se kandidirati preko Odbora za izbor i imenovanja ili s 10 potpisa gradskih zastupnika", kazao je i naveo kako je jedini prikupio 10 potpisa. A zašto se drugi nisu kandidirali – to je pitanje za druge zastupnike, rekao je.

Na upit novinara tko je zapravo većina, a tko manjina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Kosor je novinarima odgovorio: "To sami zaključite" i poručio kako u Skupštini nema koalicija i nema trgovine, već je tu riječ o suradnji. "Ovo je suradnja u Gradskoj skupštini, a izvršna vlast u cijelosti pripada gradonačelniku koji će birati sve pročelnike i sve direkore, ali će zato i za sve odgovarati", kazao je Kosor.

Dosadašnji skupštinski predsjednik Davor Bernardić (SDP) poručio je kako će SDP u Gradskoj skupštini biti konstruktivna oporba. "Pratit ćemo svaki korak vladajućih i kontrolirati potrošnju svake proračunske kune", naglasio je.

Osvrćući se na Kosorov pozdravni govor u Skupštini kad je govorio o opstrukciji izvršne vlasti od strane prošlog skupštinskog saziva, Bernardić je naglasio da je ponosan na to razdoblje kad su najprije s pokojnim Borisom Špremom, a potom s njim na čelu uspjeli staviti pod kontrolu najmoćnijeg čovjeka u državi, Milana Bandića.

"Donijeli smo brojne odluke u interesu građana – od odluke o građevinskom zemljištu po kojemu više nisu moguće prijašnje zamjene do odluke o novom Generalnom urbanističkom planu (GUP) koja onemogućava da se ponove slučajevi poput Varšavske", podsjetio je Bernardić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrani su i predsjednici i članovi 18 radnih tijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close