Istra je od tartufa napravila brend, no manje je poznato kako je i Slavonija izuzetno bogata tim gastronomskim blagom.
U posljednje vrijeme i Slavonci po okolnim šumama sve više "beru" tartufe, doduše još uvijek za vlastite potrebe, ali uskoro bi njihova novootkrivena strast mogla izrasti u lijepu gastronomsko-turističku priču.
Večernji list piše kako u Slavoniji postoji dvadesetak vrsta tartufa koji rastu u simbiozi s različitim vrstama drveća, najčešće lijeskom, vrbom ili hrastom.
Na našem području nema niti jedne plantaže tartufa, iako je riječ o unosnom biznisu od kojega su Talijani i Francuzi napravili cijelu industriju.
Najdragocjeniji bijeli tartuf, tuber magnatum, poznati je afrodizijak koji na europskom tržištu dostiže cijenu od 3.000 do 5.000 eura za kilogram.
Cijena crnog tartufa koji je u Slavoniji dosta raširen kreće se do 100 eura za kilograma no ima vrsta koje ovisno o mirisu mogu dosegnuti cijenu do 700 eura.
Cijeli članak pročitajte ovdje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu