Cijene u roamingu bit 
će četiri do pet puta niže

Autor: Bernard Ivezić , 26. listopad 2015. u 14:10
Roaming se odnosi na zvanje, SMS-ove i mobilni internet u drugim članicama EU, Fotolia

Europski parlament odlučuje hoće li u
lipnju 2017. u cijelosti ukinuti mobilni roaming unutar Unije.

Cijene roaminga od 30. travnja iduće godine past će za četiri do pet puta, a Europski parlament u utorak glasa hoće li se od lipnja 2017. godine i potpuno ukinuti roaming. Trenutačno Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 svojim korisnicima u inozemstvu mobilne razgovore naplaćuju 1,81 kunu po minuti.

Od 30. travnja za istu ćete cijenu moći razgovarati gotovo pet minuta, jer će se po minuti naplaćivati najviše 0,38 kuna. Za postojeću cijenu od 0,57 kuna po SMS-u moći ćete poslati barem tri poruke, a za postojeću cijenu od 1,9 kuna po megabajtu moći ćete surfati pet puta više. Cijena megabajta past će na 0,38 kuna.

Roaming se odnosi isključivo na zvanje, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u drugim članicama EU. Drugim riječima, ove izmjene neće utjecati na cijene koje HT, Vipnet i Tele2 naplaćuju korisnicima u Hrvatskoj za pozive prema članicama EU. EU parlament će u utorak također odlučiti i hoće li od lipnja 2017. godine telekomunikacijski operateri biti obvezni sav internetski promet tretirati jednako, odnosno da će morati poštivati mrežnu neutralnost. Drugim riječima, pružatelji usluga neće moći ograničavati pristup internetskim servisima.

Komentirajte prvi

New Report

Close