Cijene plina sljedeće sezone mogle bi pasti

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2024. u 22:00
Budućnost globalnog plinskog tržišta ovisi o američkim i europskim izborima/D. Puklavec/PIXSELL

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, istaknuo je da bi cijene plina u novoj sezoni mogle biti iste ili čak niže.

Cijene plina u idućoj bi sezoni mogle bi biti niže od ovosezonskih, istaknuto je u četvrtak na Plinarskom forumu 2024, koji je organizirao časopis Energetika marketing.

Aktivisti su ometali skup što je rezultiralo odgodom na više od sat vremena. Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, istaknuo je da bi cijene plina u novoj sezoni mogle biti iste ili čak niže. To pripisuje stabilizaciji cijena, izgradnji novih LNG terminala i novim dobavnim pravcima, naglašavajući smanjenu ovisnost o plinu iz Rusije.

Smatra da će plin igrati veliku ulogu u tranziciji, jer je još uvijek jedno od najzelenijih fosilnih goriva. Naglasio je da ugljen prilikom sagorijevanja ima dvostruko veće emisije CO2 od plina.

“Trebali bismo što prije fosilna goriva koja se još uvijek koriste, izuzev plina, što prije izbaciti, dok ne nađemo nova rješenja. Vjetar i sunce jako brzo uzimaju tržišni udio, no to su još uvijek jako mali udjeli da bi garantirali sigurnu opskrbu energijom”, rekao je Pudić.

Dean Gnjidić, direktor E.ON-a Hrvatska, najavljuje natječaj za opskrbu plinom te veseli se ukidanju zabrane izvanredne revizije tarifa, što je bio problem proteklih godina.

Zvonimir Šibalić, savjetnik Uprave PPD-a, ističe povoljne cijene plina u maloprodaji zbog obilja na tržištu. Naglašava da stabilnost cijena ovisi o geopolitičkim faktorima te predviđa stabilnost tijekom ljeta.

“Mogu reći da smo u dosta dobroj situaciji”, rekao je Šibalić, dodavši kako je odluka HERA-e da se regulira cijena za kućanstva, te da će se zbog toga računati interne cijene, a što je po njemu dosta dobar potez budući da je to povoljno i za tržište i za krajnje kupce.

Budućnost globalnog plinskog tržišta ovisi o američkim i europskim izborima, što će utjecati na cijene od zime do sljedeće sezone. Planira se punjenje plinskog skladišta Okoli i očekuje se manji utjecaj trgovaca koji su ga koristili za dodatne profite. 

Komentirajte prvi

New Report

Close