Janjetina u Dalmaciji ima gotovo kultni kulinarski status. No, primjerice, restoran u Zadru koji smo posjetili na godinu treba čak šesto metara drva. Metar su znali plaćati čak i do 2000 kuna.
– Nije uopće bilo bitno koliko ćete platiti, jer koliko god ste nudili, Talijani su nudili više, kaže za HRT vlasnica restorana Ivana Pedić.
Ima tu još troškova, pa odmah raste i cijena kilograma pečene janjetine.
– Ne okreću se janjci sami, potrebna je i struja za to, a drva su bila definitivno najveći problem, kaže Pedić.
Kilogram Dalmatincima tako slatkog mesa sada u restoranima stoji i do 280 kuna. Na zadarskoj tzv. ražanj-štrase s nizom pečenjarnica novinari su zatekli i Josipa, koji je prije nekoliko dana imao rođendan pa je omastio brk. Inače, janjetina se rijetko nađe na njegovu stolu. Kad je prije slavio rođendane, kaže, kilogram janjetine koštao je oko 120, 150 kuna.
Majstor roštilja Cvitko i nakon dvadeset godina rada uz vatru i dalje rado pojede “kilu pečenog”.
– To ne može dosaditi, kaže.
Jesu li jaganjci utihnuli?
– Nisu još, ovdje je to velika tradicija, ne ide to baš tako lako. Ali da će biti teško, bit će. Zima je pred nama, vidjet ćemo što će se dešavati. Sve poskupljuje, euro dolazi, neće biti lako, kaže Ivana Pedić.
Kada se slavi, janjetine ovdje mora biti. Iako začinjeno solju, za Dalmatince je to “slatko” meso kojeg se ipak teško odriču.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.možda ipak bolje na balote
falila mi se prodavačica u dućanu da je udana za Dalmatinca….
i nemojte jest janjetinu iz makedonije, nije normalna..
ali ja sam školu zatvorio 🙂
Uključite se u raspravu