Četiri nova plinovoda za 533 milijuna eura, veći protok prema Sloveniji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2024. u 22:00
Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra rekao je da se projekt izgradnje plinovoda financira iz NPOO-a za 'Jačanje plinske infrastrukture'/R. Anić/PIXSELL

Učinit ćemo sve da radovi završe do sredine 2026., najavio Ivica Arar.

Sporazumom o pripremi i realizaciji strateškog projekta “Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal”, potpisanim u Ministarstvu gospodarstva, predviđen je daljnji razvoj plinskog transportnog sustava kojim će se plin s terminala transportirati prema drugim državama.

Potpisali su ga ministar gospodarstva Ante Šušnjar i predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar. Plinovod Omišalj – Zlobin spojit će se tako s plinovodima Zlobin – Bosiljevo, Bosiljevo – Sisak i Kozarac – Sisak te će činiti glavni evakuacijski plinovod koji povezuje LNG terminal na Krku sa zemljama srednje i istočne Europe.

Predviđena je i izgradnja plinovoda Lučko – Zabok kojim će se povećati protok plina s LNG terminala prema Sloveniji. Izgradit će se četiri plinovoda ukupne duljine od 216 kilometara, a ukupna vrijednost projekta iznosi 533 milijuna eura bez PDV-a.

Spremni i za vodik
Ministar Šušnjar istaknuo je da će se realizacijom dodatno osigurati energetska neovisnost Hrvatske kao i kontinuitet te sigurnost opskrbe prirodnim plinom kućanstava i poslovnih subjekata na teritoriju RH, ali i drugih članica EU.

“Takvi projekti idu u prilog pozicioniranja Hrvatske kao međunarodnog energetskog čvorišta. Tu je i razvoj buduće dekarbonizirane infrastrukture kojom će svi veći interkonekcijski i transportni plinovodi biti spremni za transport vodika”, rekao je Šušnjar.

Već krenuli
Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar rekao je da se projekt izgradnje plinovoda financira iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost za “Jačanje plinske infrastrukture”. Riječ je, naveo je, o izgradnji četiri plinovoda: Zlobin – Bosiljevo duljine 58 kilometara, Bosiljevo – Sisak duljine 101 kilometar, Kozarac – Sisak duljine 21 kilometar i Zabok – Lučko duljine 36 kilometara kojima će se omogućiti povećanje kapaciteta LNG-terminala na otoku Krku i transport 6,1 milijardu kubika plina godišnje prema hrvatskim potrošačima, te prema Mađarskoj i Sloveniji.

“Zahvaljujući na vrijeme poduzetim pripremnim aktivnostima i ishođenim građevinskim dozvolama mogu istaknuti da smo već započeli izgradnju plinovoda Zlobin – Bosiljevo i da pokrećemo javne natječaje za cijevi, opremu, te radove za preostala tri plinovoda. S naše strane učinili smo sve da se poslovi privedu kraju sredinom 2026.”, naglasio je Arar.

Komentirajte prvi

New Report

Close