CERP prodaje manjinski paket Veleprometa Vukovar

Autor: Marija Brnić , 06. studeni 2023. u 17:00
Direktor vukovarskog Veleprometa Zvonimir Ivanišević na čelu je tvrtke od 1978./B. Bradarić/PIXSELL

Upravno vijeće CERP-a na prošlotjednoj sjednici odobrilo je prodaju 45.989 dionica ili 11,24% temeljnog kapitala Veleprometa Vukovar.

Iz manjinskog državnog portfelja dionice još jedne tvrtke idu u prodaju. Upravno vijeće CERP-a na prošlotjednoj sjednici odobrilo je prodaju 45.989 dionica ili 11,24% temeljnog kapitala Veleprometa Vukovar.

Te dionice do sada su bile pod rezervacijom, zbog postupka povrata oduzete imovine, koji se vodio još od 1996., a nakon što je utvrđeno da zahtjev nije bio osnovan, oslobođene se dionice konačno stavljaju na prodaju.

CERP će dionice uskoro ponuditi u paketu i po početnoj cijeni od 526 tisuća eura, s cjenovnim korakom u javnom nadmetanju od 670 eura. Od objave natječaja ponude će se za ove dionice prikupljati 30 dana, a iako je početna cijena osjetno veća od nominalne vrijednosti, u CERP-u očekuju da će biti interesa za njihovu kupnju.

Privatizacija tog vukovarskog trgovačkog lanca, koji posluje već 63 godine, provedena je prije nešto više od 20 godina i u većinskom je vlasništvu malih dioničara, koji drže više od 70% dionica. Lani je tvrtka ostvarila 4,26 milijuna eura ukupnih prihoda i neto dobit od 107 tisuća eura.

Zapošljavala je, prema podacima Poslovna.hr, 72 zaposlena. Riječ je o tvrtki koja je nekad imala 135 trgovina, a sada u vlasništvu ima 20-ak objekata i prodavaonica na širem vukovarskom području.

Ono što tvrtku čini doista posebnom na hrvatskoj poslovnoj sceni jest njezin direktor Zvonimir Ivanišević. Na čelu Veleprometa on je, naime, još od 1978., a takav menadžerski staž u jednoj tvrtki prava je rijetkost i u privatnim tvrtkama koje nisu prolazile turbulentne pretvorbene i privatizacijske procese.

Veleprometov je put obilježen i Domovinskim ratom, u kojemu je bila uništena cjelokupna infrastruktura, koju je nakon mirne reintegracije tvrtka obnovila. mb

Komentirajte prvi

New Report

Close