Centar za industrijski razvoj počinje s radom za mjesec dana

Autor: Marija Brnić , 03. travanj 2016. u 22:00
Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK/Žarko Bašić/PIXSELL

Ideja osnivanja CIRAZ-a potekla je iz procesa pripreme strategija za industrijski razvoj.

Za mjesec dana s radom započinje Centar za industrijski razvoj (CIRAZ), neprofitna ustanova koju su još jesenas osnovali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s ciljem povezivanja znanstvenog sektora i gospodarstva i jačanja njegove konkurentnosti.

Financijska sredstva za rad nove institucije osigurana su za iduće četiri godine, nakon čega bi CIRAZ trebao "stati na noge" i samostalno osiguravati novce za svoj rad. No, u prvoj fazi osigurano mu je iz EU fondova 85 posto od potrebnih 6,2 milijuna eura, dok će preostali dio izdvajati Hrvatska gospodarska komora. Projekt CIRAZ službeno će biti predstavljen danas u Dubrovniku na konferenciji koju HGK organizira s veleposlanstvom SAD-a, obilježavajući 20. godišnjicu tragičnog pada zrakoplova u kojem je bilo prvo američko gospodarsko izaslanstvo u RH predvođeno ministrom trgovine Ron Brownom. Prema projektu, CIRAZ će djelovati u prostoru HGK u Zagrebu, a tijekom ovog tjedna dobit će i ravnatelja.

Od nekoliko kandidata koji su ušli u uži izbor na provedenom javnom natječaju ravnatelja će imenovati Upravno vijeće CIRAZ-a, kojim predsjedava čelnik HGK Luka Burilović i u kojemu su još predstavnici HAZU-a i Ministarstva gospodarstva – akademik Pavao Rudan i Marija Rajaković. Slijedi i hitno otvaranje najtečaja za 35 zaposlenika, kvalificiranih za pet prioritetnih tematskih područja – prehrambenu i ekoproizvodnju, farmaceutski i zdravstveni sektor, promet, eneretiku i sigurnosnu industriju. U daljnjoj fazi CIRAZ će ustrojiti i Akademiju za industrijski razvoj u kojoj bi bilo angažirano nekoliko stručnjaka, a biti će i rijetki takav europski centar koji će organizirati Ljetne škole za edukaciju korisnika iz poslovnog sektora, koja će biti besplatna.

Kako ističe potpredsjednik HGK Tomislav Radoš, ideja osnivanja CIRAZ-a potekla je kroz procese pripreme strategija za industrijski razvoj, te za poticanje inovacija i pametne specijalizacije. Pokazalo se da Hrvatskoj nedostaje suradnja akademske zajednice, gospodarstva i nositelja vlasti, bez koje nije moguće provesti razvojne politike, a jedan od ciljeva je i onima koji imaju inovativne projekte omogućiti pristup do izvora financiranja. Važnu ulogu u radu CIRAZ-a odigrat će i Svjetska banka, s kojom bi Ministarstvo gospodarstva kroz 10-ak dana trebalo zaključiti ugovor o suradnji vrijedan više od 5 mil. eura. Suradnja bi trebala rezultirati analizom s kojim proizvodima danas Hrvatska može konkurirati u globalnom lancu vrijednosti.

Ranije su procjene Svjetske banke pokazale da su na globalnoj razini prepoznata tek tri proizvoda – HS Produktova puška, Končarev transformator i specijalizirani brodovi. Nova analiza trebala bi detektirati moguće nove hrvatske brendove i biti podloga za izvoznu strategiju. Plan je i da CIRAZ već u lipnju dobije "Think Tank", tim od 6 do 8 svjetskih stručnjaka, koje će se pozvati na međunarodni natječaj, koji će osmišljavati inovacijske politike i biti prvo takvo savjetničko tijelo za Vladu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ljudi koji nemaju veze s industrijom osnivaju CentarZaIndustrijskiRaZvoj!? HGK, HAZU i MINGO su organizacije koje postoje samo zbog sebe. Hrvatskoj industriji niti jedan od ovih organizacija nikad nisu pomogli, već su samo odnemogli.
Beskorisno skroz. Fiškali iz jedne agencije, su osnovali drugu agenciju i sve će to platiti realni sektor.

New Report

Close