Epidemiologinja je objasnila zašto restorani otvaraju, a kafići ne.
“U restoranu se druže one osobe koje zajedno dođu, zajedno sjede za stolom, zajedno blaguju. Za razliku od toga, u kafiću su druženja neki put među većim brojem ljudi, cirkulacija ljudi je veća, više ljudi dolazi u kontakt. Epidemiolozima upravo restorani, a pogotovo kafići, predstavljaju jedan izazov u tzv. praćenju kontakata”, kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, za HRT.
Kurečić Filipović: Nove odluke u srijedu, stupaju na snagu za vikend
Neke odluke donijet će se već sutra, pa bi se eventualno s mjerama krenulo već ovaj vikend, što je ranije od planiranog, rekla je jutros Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4.
Kurečić Filipović je rekla da se zasad ne razmišlja o ukidanju maski.
“Maske još uvijek nisu nešto što je na stolu za razgovor, jer smatramo da je broj cijepljenih premalen da bismo se mogli aktivno upuštati u neke odluke što se tiče njihova nošenja. Vjerujemo da se ovo kreće u dobrom smjeru i da ćemo procjepljivanjem značajnog broja ljudi, plus oni koji su preboljeli, doći do tog trenutka da ćemo s većom sigurnošću moći govoriti o ukidanju maski. Ali, u određenim okruženjima za određene kategorije stanovništva maske će ostati prisutne. Ići će se postupnim popuštanjem”, poručila je.
Ugostitelji nezadovoljni
Najavljeno popuštanje mjera jučer je komentirao Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu