Britanska aukcijska kuća Sotheby’s tijekom siječnja dolazi i u Hrvatsku

Autor: Darko Bičak , 11. prosinac 2016. u 22:01
Sotheby's će možda naći kupca i za dvorac Vinica kod Varaždina, Foto: V. ŽGANEC-ROGULJA/PIX

Najveći interes milijunaša je za osamljene dvorce te luksuzne vile.

Početkom siječnja bi i u Hrvatskoj trebala početi poslovati jedna od najpoznatijih i najstarijih svjetskih aukcijskih kuća, britanski Sotheby’s, sa sjedištem u New Yorku, koja je nastala 1744. godine.
Iako je ova grupacija poznatija po svojim aukcijama umjetnina i ostalih luksuznih stvari, za sad će u našoj zemlji poslovati njezin odjel za promet luksuznim nekretninama Sotheby’s International Reality (SIR) koji je nastao 1976.

Fokus na Jadran

Kako pojašnjava Marko Pažanin, Sotheby’sov nositelj franšise za Hrvatsku, nacionalno sjedište tvrtke će biti Splitu zbog velikog interesa za luksuzne nekretnine na obali. “Činjenica da je Sotheby’s odabrao Hrvatsku za širenje svoje mreže ureda za promet nekretninama u regiji, potvrđuje rast ugleda naše zemlje u svijetu.
Cilj nam je dovesti što veći broj kupaca koji će u Hrvatskoj imati svoj drugi ili treći dom ali i potaknuti potencijalne investitore na ulaganje. Uz vrhunsku profesionalnu ekspertizu, naš ured u Splitu imat će pristup globalnoj mreži investitora i kupaca luksuznih nekretnina što je jedinstvena prednost na domaćem tržištu”, kazao je Pažanin. Iako za sada ne želi govoriti o konkretnim nekretninama koji ih zanimaju, ističe da takvih u Hrvatskoj trenutno ima 100-injak.
“Potpuna diskrecija kupaca i prodavatelja je jedan od najvažnijih postulata u poslovanju Sotheby’s International Realitya. Naši prodavatelji ne žele javnu objavu konkretne informacije, no možemo okvirno reći da govorimo o tipu nekretnina o kakvima čitamo u domaćim medijima, o vilama s bazenima koje su relativno izdvojene iz stambenih područja te su u vlasništvu naših proslavljenih sportaša ili gospodarstvenika. Uglavnom je njihova tržišna vrijednosti viša od 1,5 milijun eura”, navodi Pažanin. Dodaje da su im u fokusu i državne rezidencije koja država prodaje, ili namjerava prodavati, no da će konkretan interes za pojedinu rezidencijalnu nekretninu ovisiti o profilu i željama kupaca.

 

80milijardi dolara

vrijedne su nekretnine koje je Sotheby's prodao u SAD-u

Kao ključnu razliku između ove agencije i ostalih tvrtki za nekretnine na tržištu, Pažanin ističe brend i globalnu prodajnu mrežu koja je samo na američkom tržištu ima dosad promet od 80 milijardi dolara. “Za razliku od drugih agencija koje uglavnom obrađuju jedno do dva tržišta, mi smo u direktnom kontaktu s investitorima iz Europe, Bliskog istoka i Rusije ali i dalekih tržišta Kine i Amerike.
Sotheby’s ulaže i detaljno promišlja marketinške aktivnosti te nudi doista besprijekornu uslugu”, pojašnjava splitski poduzetnik.

Globalna mreža

Dodaje da očekuje da će brend Sotheby’s zasigurno redefinirati pojam luksuznih nekretnina na našem tržištu. “Riječ je o posebnim prilikama za investiranje koje su dostupne isključivo klijentima visoke kupovne moći. Nekretnine koje naši kupci potražuju su prvenstveno vile uz more.
Našim kupcima je jako važno da je nekretnina u skladu sa stilom života kojeg njeguju stoga je i očekivano da su im privlačne nekretnine u priobalju s obzirom na to da su brojni među njima i veliki zaljubljenici u plovidbu. Interesantne su im i nekretnine u neposrednoj blizini golf terena, te dvorci u kontinentalnom dijelu zemlje.v

Komentirajte prvi

New Report

Close