Skandalozni prijedlog bruxelleskih birokrata kojim bi se od iduće godine u Europskoj uniji, pa tako i u hrvatskim restoranima i konobama, maslinovo ulje moglo posluživati samo iz tvornički punjenih bočica, nije poživio ni tjedan dana.
No to bi Hrvatima bio još najmanji problem u odnosu na ono što skupu, a nedostatnu hrvatsku proizvodnju maslinova ulja i nesređeno tržište, na kojemu veliki dio završava “na crno”, čeka nakon ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja, piše Večernji list.
Nakon što je prijedlog o jednokratnim etiketiranim bočicama, koji je njemački Süddeutsche Zeitung nazvao čudnijim i od legendarne uredbe o zakrivljenosti krastavaca, izazvao masovno zgražanje i ismijavanje Europske komisije i propao – činjenica je da zatvorene ili otvorene bočice hrvatskih ugostitelja (naravno, ne svih!) čine samo manji dio “sivoga” tržišta u nas. A ono, prema riječima Vinka Milata, nekadašnjeg savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede, godinama čini više od 50 posto hrvatske proizvodnje, a možda i puno više, zna li se da se mjerodavni u nas ne slažu ni kad je riječ o broju stabala ni o proizvedenim litrama. Posljednjih godina Hrvatska gospodarska komora, Državni zavod za statistiku i Ministarstvo poljoprivrede usuglasili su brojku od 6 milijuna stabala i 6 milijuna proizvedenih litara. No, Milat kaže da je po stablu sasvim realna proizvodnja od 1,5 litre do dvije u odnosu na europski prosjek od četiri litre, što popravlja i mizeran hrvatski prosjek od dvije litre po glavi stanovnika.
Ima maslinara koji tvrde kako u najboljim godinama proizvedemo i 17,5 milijuna litara, no i uz poticaje resornog ministarstva od 10 kuna po svakoj prerađenoj litri ekstra djevičanskog mnogi procjenjuju da im se prodaja “na crno”, koju pravdaju i osobnom potrošnjom, više isplati od neredovitih poticaja države i kašnjenja uljara u plaćanju.
– Europa će nas natjerati na red i veću kontrolu, no kad se 1. srpnja otvore granice i padnu carine i cijena uvoznog ekstra djevičanskog ulja bude najviše 40 kuna, bojim se da će za mnoge koji sada nekoliko decilitara prodaju po 70 kuna, biti kasno. I kad bih ležao na novcu, ne bih za njega toliko dao – završio je Milat.
Cijeli članak pročitajte ovdje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Meni je Zvijezdina OL Istria odlična, baš me zanima hoće li biti bolji omjer cijene i kvalitete po ulasku u EU
Nevalja pretjerivati sa visokim cijenama,jer to samo odbija dobre kupce,uskladiti cijene u neku normalu ,e to je onda posao dugotrajan,,,a da nasim uljima na daleko nema premca to sam saznala i danas u mojoj firmi gdje radim kad mi je moj sef rekao da tako dobro maslinovo Ulje do sada nigdje do sada nije konzumirao ,sve pohvale nasim maslinarima,,,.Samo ovu kvalitetu treba i zadrzati .
kupovao sam talijanska u rasponu od 3-12 eura,mislio sam da je pitanje cijene.to su tvornička ulja,nema tu sreće.mislim da su u Istri glavni kupci talijani i slovenci pa se pitajte zašto.
I ja ću kao i dosad ulje kupovati od poznatih domaćih ljudi .
Probao sam razna strana ulja .
Nemogu se mjeriti sa domaćim uljima od ljudi koje poznajem i od kojih kupujem godinama .
Bog zna s čime su sve tretirana strana ulja , vjerodostojnih kemijskih analiza nema .
Očekujem da će nas neki uskoro na ovim stranicama poćeti nasilno uvjeravati kako su GMO proizvodi dobri , fini , jeftini…
Uključite se u raspravu