Blokirana 1044 OPG-a, duguju 390 mil. kn

Autor: Božica Babić , 24. kolovoz 2015. u 22:00
Robert Hadžić, Udruga Život/Igor Kralj/PIXSELL

Poljoprivredne potpore moraju ostati iznimka, dugove ovrhom treba podmirivati isključivo iz dohotka, kaže R. Hadžić iz udruge OPG Život.

Broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) između lipnja 2011. i lipnja 2015. uvećan je za 25,8 posto, s 830 na 1044, dok je njihov dug skočio više od 75,6 posto, konkretno s 222,5 milijuna kuna na 390,7 milijuna, podaci su Financijske agencije (Fine).

Lista Fine na kojoj su iskazani trendovi blokiranih OPG-ova kroz spomenuto razdoblje otkriva da je bilo datuma i s još poraznijim brojkama. Tako je na kraju prosinca 2013. evidentiran rekordan broj blokiranih OPG-ova, bilo ih je 1433, ukupno su dugovali 358 milijuna kuna. Najveći dug zabilježen je pak na kraju ožujka 2015., kad je dug iznosio više od 447 milijuna kuna, a vezao se uz 1070 OPG-ova. U izvješću Fine stoji i kako je prema podacima o otvorenim računima evidentiranim u Jedinstvenom registru računa na kraju lipnja 2015. bio 8261 OPG. Statistika Fine, kaže Robert Hadžić iz Udruge OPG-ova Život, samo potvrđuje svu složenost problematike na koju oni upozoravaju od samog starta provedbe ovrha. 

"Skupi krediti kojima su sufinancirani investicijski projekti početi u razdoblju operativnih programa glavni su uzrok ovrha, a na drugom mjestu su OPG-ovi čiji vlasnici nisu uredno podmirivali svoje obveze za poreze i doprinose zato što nisu ni ostvarivali dohodak", objašnjava Hadžić. U drugoj skupini riječ je uglavnom o trajnim nasadima, voćnjacima i vinogradima, kod kojih urod, a time i prihod, stiže s odgodom od 4-5 godina. "Dio takvih ulaganja odrađen je nedugo prije stupanja na snagu ovršnog zakona koji je automatizmom sjeo na račune vlasnika OPG-a", ističe Hadžić i dodaje da se mnogi vjerojatno ne bi upuštali u rizik da su znali u kakvu će zakonsku zamku upasti.

Mnogi od njih su, dodaje, upravo zbog radikalnog nastupa zakonodavca u međuvremenu odjavili OPG. Do ožujka 2015. i usvajanja aktualnog zakona o poljoprivredi poljoprivredne potpore nisu mogle biti predmet ovrhe. Unatoč tome, zbog odredbe iz ovršnog zakona da "primanja po osnovi državnih poticaja nisu izuzeta od ovrhe" u proteklom razdoblju poljoprivredne potpore kod mnogih OPG-ova nisu usmjeravane u razvoj gospodarstava već za pokriće dugova bankama ili državi. Na tragu nezadovoljstva nagomilanog zbog brojnih ovrha u aktualni zakon ugrađena je odredba da su od ovrhe izuzete samo potpore u godišnjem iznosu do 50 tisuća kuna. Ta odluka štiti najmanje OPG-ove, no i dalje je kočnica razvoja agrara. Potpore, smatra Hadžić, u cijelosti moraju biti izuzete, neka se ovrhe vežu isključivo uz dohodak gospodarstava. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Skupi krediti kojima su sufinancirani investicijski projekti početi u razdoblju operativnih programa glavni su uzrok ovrha, a na drugom mjestu su OPG-ovi čiji vlasnici nisu uredno podmirivali svoje obveze za poreze i doprinose zato što nisu ni ostvarivali dohodak

New Report

Close