Blagaić kupuje vrijeme, as u rukavu mu je optužnica protiv Erste banke

Autor: Suzana Varošanec , 05. ožujak 2014. u 18:24
Vicenco Blagaić, član Uprave splitske Profectus grupe/Marko Lukunić/Večernji list

Potkraj studenoga 2013. Blagaić se prvi put pozvao na optužnicu, ponovno ju je izvukao 5. veljače, kad je dobio dodatnih 60 dana roka.

Vicenco Blagaić, član Uprave splitske Profectus grupe, članice projekta Hrvatski san, u nastojanju da prezaduženu tvrtku spasi u predstečaju, u zahtjevima Nagodbenom vijeću Fine poziva se na optužnicu koju je DORH podigao protiv Erste banke.

Taj postupak otvoren je 21. listopada 2013., a potkraj studenoga Blagaić se prvi put pozvao na optužnicu. Taj razlog naveo je i u posljednjem zahtjevu za odgodom ročišta za utvrđivanje tražbina. Kako Blagaić piše Fini, "pojavile su se nove činjenice koje značajno utječu na sam postupak utvrđivanja tražbina, a u direktnoj su vezi s našim najvećim vjerovnikom Erste bankom, protiv koje je DORH podigao optužnicu zbog postupka kojim su nanijeli nemjerljivu štetu Društvu". Optužnica protiv Erste banke kao as ponovo je izvučena i u zahtjevu za odgodom ročišta od 5. veljače ove godine. I taj je zahtjev, kao i one ranije, usvojilo Savjetodavno vijeće Ministarstva financija, pa je Profectus grupa dobila dodatnih 60 dana roka koji teče od 19. veljače. Prema Blagaiću, dodatno vrijeme je potrebno "radi ostvarivanja prava na naknadu štete nanesene postupcima banke, kojima bi se znatno umanjile obveze prema banci, čime bi se promijenila ukupna visina duga, a time i dio svakog pojedinog vjerovika u ukupnom dugu". Upitan za objašnjenja, Blagaić se u utorak nije htio detaljnije očitovati.

 

172,5milijuna

kuna potraživanja od Profectusa prijavila Erste banka

"Riječ je o optužnici splitskog Državnog odvjetništva koja se tiče odavanja poslovne i bankarske tajne, no nije sudski potvrđena. Pričekajmo sudsko ročište", poručuje Blagaić potvrđujući i da je riječ o mogućem presadanu. Iz nepravomoćno optužene Erste banke stigao je odgovor u kojem stoji da banka ne može u javnosti otkrivati ili komentirati detalje poslovnog odnosa s bilo kojim od svojih klijenata zbog obveze čuvanja bankovne tajne. "Bitno je naglasiti da odredbe Zakona o kaznenom postupku propisuju da kazneni postupak započinje potvrdom optužnice i njezinim prihvaćanjem od strane nadležnog suda. Iz tog razloga u ovom trenutku ne možemo davati detaljnije komentare", poručuju. Službenu potvrdu da je optužnica nepravomoćna dobili smo iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Na upit Poslovnog dnevnika upućen glasnogovornici DORH-a Martini Mihordin odgovoreno je odmah, a odgovor splitskoga Općinskog držćavnog odvjetništva u cijelosti prenosimo.

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 18. listopada 2013. podiglo je pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv jednog trgovačkog društva iz Rijeke zbog počinjenja kaznenog djela odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne iz čl. 262. st. 1. Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 262. st. 1. u vezi čl. 3. i 5. st. 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Optužnicu nije potvrdilo optužno vijeće nadležnog suda."Inače, KZ kao maksimalnu sankciju predviđa kaznu zatvora do tri godine za onog tko neovlašteno drugome priopći, preda ili na drugi način učini pristupačnim podatke koji su poslovna tajna, kao i tko pribavlja takve podatke s ciljem da ih preda neovlaštenoj osobi. Odgovornost, pak, pravne osobe temelji se na krivnji njezine odgovorne osobe. Profectus grupa zatražila je otvaranje predstečaja među prvima, još 31. prosinca 2012. U prijedlogu navodi da ima 42 milijuna kuna obveza, a u Popisu obveza na dan otvaranja predstečaja navodi 10 milijuna kuna obveza prema Este banci. No, banka je 20. studenoga prijavila 175,5 milijuna potraživanja, te se ne odriče razlučnog prava. Uz izvod iz poslovnih knjiga priložila je niz ugovora o kratkoročnom i dugoročnom revolving kreditu i solidarnom jamstvu te anekse. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

nadam se da ce napokon netko stati na kraj kriminalcima Radakovicu i Centneru i Erste banci!

New Report

Close