Bez obzira na olakšanje, naknade poduzetnicima vrijede cijeli mjesec

Autor: Jadranka Dozan , 13. veljača 2021. u 09:31
Napokon otvaraju i teretane i ugostiteljima je omogućena “kava za van”/S. STRUKIĆ, M. LUKUNIĆ/PIXSELL

Naknade ostaju kako smo krenuli u ovaj mjesec. Ono što zarade, bit će ekstra, a kasnije ćemo vidjeti, kaže premijer.

Kako je premijer Andrej Plenković nagovijestio već u srijedu, Vlada je na jučerašnjoj sjednici potvrdila da od idućeg tjedna slijedi blago omekšavanje ograničenja za djelatnosti kojima je u protekla dva i pol mjeseca epidemiološkim mjerama onemogućen rad.

U najkraćem, relaksacija se ugrubo svodi na četiri točke: ugostiteljstvo, dio sportskih aktivnosti, djeca i kladionice.

Kava, teretana, škole jezika…

Ugostiteljima koji se bave pripremom i usluživanjem jela, pića, napitaka i slastica omogućit će se famozna “kava za van”. To, dakle, ne podrazumijeva samo kavu već vrijedi sa koncept prodaje, ovisno što tko nudi.

Ponovno će moći raditi i teretane i fitness centri, dakako, uz pridržavanje važećeg epidemiološkog okvira. Uz ta dva područja relaksacija slijedi i za dva koja u pogledu poduzetničkog negodovanja zbog zatvorenosti nisu bila ni približno glasna i medijski sveprisutna.

Naime, za koji dan omogućit će se i fizička nastava u školama stranih jezika, čime će se djeci omogućiti i izvankurikularne aktivnosti, a svoja vrata moći će otvoriti i kladionice, automat klubovi i casina, ali uz ograničenje za konzumaciju pića.

Kad je riječ o ugostiteljima, koncept kave za van ne podrazumijeva rad terasa. Više detalja vezanih uz pojedina popuštanja mjera, poput primjerice pitanja gostiju ili maski i vježbanja trebao bi iznijeti Stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije.

U svakom slučaju, precizno će se odrediti novi okvir dopuštenog. Usporedno s paketom omekšavanja gospodarske mjere i naknade koje dobivaju poduzetnici kojima je od početka prosinca obustavljen rad, vrijedit će za cijeli mjesec.

“Što se tiče veljače, naknade ostaju kako smo krenuli u ovaj mjesec. Ono što zarade, bit će ekstra, a kasnije ćemo vidjeti. Ako se bude moglo raditi, radit će se.” podcrtao je premijer. Ministar Josip Aladrović, pak, dodatno je pojasnio kako mjere vrijede od 15. veljače, a svi koji su više od 14 dana zatvoreni, imaju pravo naknade za cijeli mjesec.

“To je ekonomska mjera koja samo može poboljšati rezultate u sektoru ugostiteljstva i ostalim sektorima u kojima su mjere popuštene”, kaže.

Ističući kako su spomenutim odlukama prethodile analize epidemiološke situacije i razgovori članova Vlade, Stožera i Znanstvenog savjeta, Plenković je naglasio i kako su one “signal o popuštanju mjera, ali uz veliku dozu opreza”.

Drugim riječima, nema mjesta pretjeranom popuštanju, situacija će se i dalje pomno pratiti, a nova kontrolna točka i mjerenje “prolaznog vremena” za odluku o epidemiološkim mjerama je već za dva tjedna, odnosno 1. ožujka.

Koliki dio, primjerice, ugostitelja će iskoristiti mogućnost da u veoma ograničenom obujmu poslovanja koje im se omogućuje od idućeg tjedna, teško je reći. No, na te dvojbe barem zasad ne bi trebale utjecati postojeće potpore jer će na njih za veljaču svakako imati pravo.

No, kad su posrijedi one za nadoknadu svih ili dijela plaćenih fiksnih troškova, zanimljivo je da nekoliko dana prije isteka roka za predaju zahtjeva Poreznoj upravi za prosinac (rok je 15. veljače) broj tih zahtjeva nije ni blizu prvotnih procjena o tome da bi za njih moglo aplicirati 20-ak tisuća poduzetnika.

Podaci porezne

Na naš upit iz Porezne su nam odgovorili da je do četvrtka ujutro ukupno zaprimljeno 6866 zahtjeva za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova.

Od toga je, kažu, 5543 zahtjeva odnosno 81% prihvaćeno, i to u iznosu od 58,7 milijuna kuna. U rješavanju je trenutno 841 zahtjev odnosno 12 posto pristiglih. Odbijeno je 295 zahtjeva (4%), a 187 obveznika je odustalo od podnesenog zahtjeva.

Isplate dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova za prosinac započele su početkom veljače i do sada je isplaćeno 34,7 milijuna kuna, tvrde u Poreznoj.

Najvećim dijelom zahtjevi se odnose na isplatu dijela plaćenih fiksnih troškova, a najveći broj ih je iz djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića. Kako bilo, i ukupan iznos tih potpora na mjesečnoj razini zasad je osjetno manji od prvotnih očekivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close