Beroš: Arena je spremna, može se aktivirati za 24 sata; Božinović kaže da nove mjere nisu isključene

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2021. u 11:30
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 2362 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13111. Među njima su 1 464 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 153 pacijenta. Preminulo je 29 osoba.

“Najviša incidencija je u Primorsko-goranskoj, a najniža u Istarskoj. Trenutno smo na 13. mjestu u svijetu, a po smrtnosti na 18. mjestu”, rekao je na početku današnje konferencije za novinare Stožera Krunoslav Capak.

Vili Beroš podsjetio je da u Hrvatsku dolaze dodatne doze Pfizera nakon dogovora na razini Europske unije. Danas će se dogovoriti dinamika i provedba.

Beroš je naveo da je donesena odluka o reaktiviranju bolnice u Dubravi i specijalnu bolnicu za plućna bolesti Zagreb radi povećanog broja hospitalizacija.

“Vraćaju se u funkciju odjeli. Dogovorili smo da se krene na vrijeme”, odgovorio je Beroš. Dodao je da smo se u međuvremenu opskrbili s dodatnim respiratorima.

“Arena je spremna, može se aktivirati za 24 sata”, dodao je Beroš.

Beroš je naveo i koje je prijelazno rješenje dogovoreno vezano za isporuke lijekova onkološkim pacijentima.

“Svjesni smo trenutne situacije, nakon dogovora sredstva još nisu uplaćena, bit će danas. Želimo aktivno voditi taj proces i od ravnatelja dobivamo obavijesti o problemima isporuke. Nađen je jedan koncept i kojeg ću podržati. Rješenje je direktno plaćanje lijekova onkološkim bolesnicima, tzv. cesijom. Upravo u tijeku su razgovori o modelu isporuke i ovog načina plaćanja”, odgovorio je Beroš i naglasio da je to privremena opcija plaćanja. Tu nije kraj, Marić i ja smo pozvali veledrogerije na sastanak u utorak”, dodao je i naglasio da trebaju raditi na reformi zdravstva.

Davor Božinović rekao je kako nikako ne isključuje mogućnost stožih mjera na anacionalnoj razini, ali i naglasio da je najvažnije pridržavanje propisanih mjera.

“Imamo vrlo ozbiljne mjere i na nacionalnoj razini i na lokalnoj. Ne isključujemo ni nove mjere, ne mogu ih najaviti, ali ih ne isključujemo. Razgovarat ćemo nakon blagdana i uzet ćemo sve u obzir. Mjere su nužne i važno je kako se one provode i kako ljudi prihvaćaju te mjere”, rekao je Božinović.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uf, dobro je, već sam mislio da je brdo koncerata dogovoreno u areni …

New Report

Close