– Papirologiju smo brzo riješili, prijavljen sam, ide mi staž, a cijela plaća mi ide na račun. Imam osiguran odličan smještaj i dva obroka u restoranu. Uvjeti su u svakom smislu puno bolji nego u Srbiji, a skoro sve moje kolege ovdje su već sedam-osam sezona. Planiram ostati ovdje što duže, možda čak i nekoliko godina – kaže za N1 Srbija kuhar iz Beograda Vanja Buđevac, koji ovog ljeta radi u Fažani.
Sugovornik N1 Srbije priznaje da je prije dolaska bio skeptičan po pitanju rada u Hrvatskoj.
– Imam prijatelja iz Pule, pa sam s njim obavio jedan razgovor, pitajući ga šta mogu očekivati, kako se trebam ponašati kad dođem i slično. Rekao mi je da Istrani vole Srbe, da su jako prijateljski nastrojeni prema nama i da se ne trebam ni o čemu brinuti – govori Buđevac.
Kako kaže, ubrzo se i sam uvjerio u to koliko su Fažanci prijatni i gostoljubivi.
– Vole naše djevojke, obožavaju naš akcent. Svi su jako ljubazni prema nama, čak i više od toga – priča Vanja.
Vanja je prvi put u Fažani, a u konobi je počeo raditi početkom svibnja.
– U kuhinji su mahom zaposleni ljudi iz Srbije, uglavnom iz Beograda, a ima i Makedonaca. Koliko čujem, slično je i u drugim restoranima ne samo u Fažani već i u čitavoj Istri, u kojoj je najveći broj sezonskih radnika u ugostiteljstvu iz Srbije – navodi ovaj Beograđanin.
Prema njegovim riječima, zaposleni u restoranima i kafićima u Istri mogu zaraditi puno više nego u Srbiji.
– Zarada kuhara kreće se u rasponu od 1.800 do 3.000 eura, dok iskusni kuhari zarađuju i do 5.000 eura mjesečno. Najveće plaće imaju šefovi kuhinja na luksuznim jahtama, oni mogu zaraditi mjesečno i po deset, čak i dvanaest tisuća eura. Kod konobara je nešto drugačije i plaće su im niže, ali imaju bakšiš, tako da na kraju mjeseca i oni zarade prosječnu kuharsku plaću. A ako je dobra sezona, zarade i više od nas. Ne bi nitko dolazio za manje od dvije-dvije i pol tisuće eura mjesečno – tvrdi Vanja Buđevac.
– Našao sam jako dobrog čovjeka koji u Fažani ima četiri restorana i potiče iz poštene i cijenjene obitelji iz Pule koja se dugo bavi ugostiteljstvom. Još u autobusu dok sam dolazio u Fažanu čuo sam sve najbolje o toj obitelji. Gazda je ispoštivao apsolutno sve što smo se dogovorili, do najsitnijeg detalja. Za svojih četrdeset godina nisam doživio da se netko s toliko poštovanja ophodi prema svojim zaposlenicima – priča oduševljeno.
Radi dvokratno, prije podne četiri i pol sata i otprilike isto toliko uvečer.
– Period između smjena koristim da odem na plažu i uživam u moru i suncu, tako da umor i ne osjetim. Imamo po jedan slobodan dan tjedno, ali kada je špica sezone i posla ima baš puno, radimo bez slobodnog dana. Meni to ne smeta, jer i radnim danima imam dovoljno slobodnog vremena da se opustim i odmorim – kaže Vanja.
– U Fažani nije jeftino, ali za nas koji živimo u Beogradu nema neke velike razlike u cijenama. E, sad, koliko će tko potrošiti od plaće koju ovdje zaradi ovisi prije svega od toga kakve su mu navike i koliko je štedljiv – zaključuje za N1 Srbija kuhar iz Beograda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Volimo Beograđanke 😗
Halucinator..
Srbi i Ameri su mnogo slična nacija
Uključite se u raspravu