Bacili tone paprika i krastavaca. ‘Manji je trošak nego pakirati’

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2024. u 08:34
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dijelu uzgajivača povrća iz okolice Virovitice u jeku turističke sezone otkupljivači su prestali otkupljivati paprike i krastavce.

Stoga su bili prisiljeni tone tog povrća zaorati u zemlju. Domaći uzgajivači ističu da je uz nesređeno tržište za sve kriv uvoz iz trećih zemalja izvan Europske unije, javlja HRT.

Obitelji Vedriš iz Starog Gradca dosad je bacila više od deset tona paprike i krastavaca.

“Otkupljivači dogovoreno zatvorili otkup”

“Otkupljivači su dogovoreno zatvorili otkup, svi. Cijena je bila preniska i dok je bio otvoren otkup cijena je bila 20 centi, a nama dnevni troškovi prerastu tih 20 centi po kilogramu da bi uopće mogli profitabilno živjeti. Zato je to tu gdje je jer bilo je dosta uvozne robe iz Srbije i Albanije”, rekao je Marin Vedriš iz Starog Gradca.

I mladi diplomirani agronom Ivan Počepan iz Starog Gradca baca brojne paprike koje je s entuzijazmom uzgajao. “Tržište je takvo neuređeno, nekontrolirano da po toj cijeni meni se ne isplati tu robu pakirati. Manji mi je trošak baciti to na zemlju jednostavno. To je tužno jer uloženo je u plastenike i u tehnologiju”, naglasio je. Žale se i drugi proizvođači povrća. 

“Rade otkupljivači kojekakve ugovore. Međutim, ti ugovori vrijede samo dok roba ide, oni uzmu, dok roba ne ide, snalazite se sami. Tako je i s paprikom, krastavcima, zeljem. Ljudi su zaorali”, rekao je Vladimir Počepan iz Rogovca.

Na godinu uvezemo 270 milijuna eura povrća

“Imali smo proljetni kupus koji smo nažalost zaorali zbog niske otkupne cijene i nepotražnje za robom”, kazao je Saša Sever iz Starog Gradca.

“Prodali smo, ali bolje da nismo. Prodali smo po 20 centi, ali dok platiš radnika, navodnjavanje, prihrane – ima da te nema”, dodao je Zoran Novak iz Rogovca.

Mnogi se žale da ne mogu sklopiti sigurne ugovore s otkupljivačima dok na godinu uvezemo povrća za 270 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close