Bačić o porezu na nekretnine: Cijene stanova moraju pasti. Evo kako ćemo to postići

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2024. u 09:28
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj je oko 2000 praznih stanova koji su u vlasništvu RH, rekao je

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić bio je gost jutrošnje emisije na Hrvatskom radiju ‘A sada Vlada‘ u kojoj je govorio o detaljima uvođenja poreza na nekretnine.

Pojasnio je na koji način bi iznajmljivanje praznih stambenih jedinica moglo utjecati na pad cijena nekretnina.

– Porezna reforma je uvijek top tema, mi smatramo da je potrebno u tom smislu ispuniti nekoliko ciljeva. Prvi cilj je promijeniti paradigmu da je porez na dohodak temeljni porez. Zaboravljamo da je moguće snažnijim pritiskom na imovinu rasteretiti naš sugrađane poreza na dohodak. Ostavljamo lokalnim samoupravama jedan financijski iznos za koji bi mogli smanjiti porezni pritisak na rad, rekao je pa nastavio:

– Omogućit ćemo lokalnoj samoupravi da oporezuje dio nestambenog fonda koji je građen za stanovanje, ali nije u funkciji stanovanja. Prema podacima HEP-a i Državnog zavoda za statistiku, u ovom trenutku imamo oko 600.000 praznih stambenih jedinica, 10 posto cjelokupnog stambenog fonda je u kratkoročnom najmu, a 5 % stambenog fonda ne služi za stanovanje nego za druge djelatnosti, odvjetnike, ordinacije, galerije, poslovne prostore… Tih 40 % od 958.000 stambenih jedinica koje nisu u funkciji stanovanja treba oporezovati, ne bi li ih dignuli na tržištu, ponudili za najam ili prodaju. Uvjereni smo da će doći do pada vrijednosti nekretnina i da će doći do smanjenja cijene nekretnine i da ćemo našim mladima priuštiti povoljno stanovanje. Važno je smanjiti cijenu nekretnina. To je srž naše reforme, pojasnio je.

Što je s državnom imovinom? Mogu li se ti stanovi urediti za dugoročni najam. Jesu li devastirani?

– Stanove smo prebacili na tvrtku Državne nekretnine. U Hrvatskoj je oko 2000 praznih stanova koji su u vlasništvu RH. U ovom trenutku svjesno ih ne stavljamo na tržište. Kada riješimo zaštićene najmoprimce, a imamo oko 1000 zahtjeva, onda krećemo u tu akciju. Ti su stanovi neuređeni i zapušteni, poručio je.

Bačić je podsjetio da je Sabor prije tri godine donio Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina te istaknuo da će Hrvatska kroz 10 godina raditi izmjere kako bismo imali ažurno stanje koje će biti u skladu sa stanjem na terenu radi izrade novog katastra.

– Hrvatska je svake godine dužna osigurati sredstava za izmjeru cjelokupnog građevinskog zemljišta u Hrvatskoj, što znači da ćemo u 10 godina izmjeriti 600.000 hektara kako bismo konačno imali sređeno stanje u zemljišnim knjigama. Stanje u katastru mora biti usklađeno sa stanjem na terenu. U petak predstavljam izmjene i dopune Zakona o katastru nekretnina, kojim ćemo ubrzati formiranje zemljišne knjige.

– Nema važnije evidencije od evidencije naše imovine, ne možemo kvalitetno upravljati porezom na nekretnine, nemamo dovoljno spoznaje koliko čega u RH ima. Često je opravdana kritika na porez na nekretnine da ćemo na isti način oporezovati nekretnine koje nemaju istu vrijednost, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close