AZTN kaznio Carlsberg i KTC s ukupno 600.000 kuna

Autor: Božica Babić , 10. studeni 2014. u 22:00
KTC mora platiti 100.000 kuna/Marijan Sušenj/PIXSELL

Dogovorili minimalne cijene ispod kojih KTC ne smije prodavati Carlsbergove proizvode.

Carlsberg Croatia kažnjen je s 500 tisuća kuna, a križevački trgovački lanac KTC s 100 tisuća kuna jer su, ocijenila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), sklopili zabranjeni vertikalni sporazum zbog kojega im je i izrečena ta, kako ističu u AZTN-u, simbolična upravno-kaznena mjera.

Dva poduzetnika sankcionirana su zbog ugovora koji datira još iz veljače 2010. Njime su Carlsberg i KTC, tvrde u Agenciji, postupili nezakonito: ugovorili su minimalne cijene ispod kojih križevački KTC u svojim prodajnim centrima ne smije prodavati Carlsbergove proizvode. Postupi li suprotno dogovorenom cjeniku, Carlsberg je po tom sporazumu imao pravo KTC-u uskratiti dodatne bonuse.Ugovaranje fiksnih ili minimalnih cijena smatra se teškim ograničenjem tržišnog natjecanja i zabranjeno je neovisno o veličini tržišnog udjela sudionika sporazuma i neovisno o tome jesu li takve ugovorne odredbe stvarno primjenjivane, podsjećaju iz Agencije ne samo taj poduzetnički dvojac.

Takvim odredbama trgovcu se, ističu, onemogućuje slobodno formiranje cijena, što je protivno interesima krajnjeg kupca.Agencija je sporazum proglasila ništetnim, a pri izricanju sankcija, ističu, uzeli su u obzir i činjenicu da je sporazum relativno kratko trajao te da su tvrtke samoinicijativno izmijenile zabranjene odredbe i prije nego što je AZTN pokrenuo postupak.

Komentirajte prvi

New Report

Close