Aplikacijom za popularizaciju čitanja pobijedili 1800 natjecatelja iz svijeta

Autor: Borivoje Dokler , 13. kolovoz 2024. u 12:47
Najbolji od najboljih ove godine bili su Filip Cica, Tomislav Kovačević i Gabriel Veselovac, studenti FERIT-a iz Osijeka/PD

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana završnica 4. izdanja Digitalnog inovacijskog inkubatora.

Početkom ožujka 4. izdanju Digitalnog inovacijskog inkubatora pridružilo se više od 900 učenika iz preko 70 različitih škola i više od 900 studenata koji pohađaju više od 120 fakulteta iz preko 20 država širom Europe.

Finale projekta održano je početkom prošlog mjeseca u prostorijama Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem su oni najuspješniji predstavili svoje projekte i borili se za velike nagrade.

Devet kategorija
U svakoj od devet kategorija nagrađeno je top tri tima pa su tako proglašeni pobjednici među osnovnim školama, srednjim školama, natječaju Hrvatskog Telekoma i ICT industrije, natječaju Jamnice i industrije pića, natječaju E.ON-a i energetske industrije, natječaju Nove TV i medijske industrije, natječaju Raiffeisen banke i financijske industrije, natječaju Školske knjige i izdavačke industrije te natječaju Poliklinike Sinteza i zdravstvene industrije. Najbolji od najboljih ove godine bili su Tomislav Kovačević, Gabriel Veselovac i Filip Cica, studenti FERIT-a iz Osijeka, sa svojim projektom Lectio.

Vrhovnik: Ovi mladi stručnjaci su budući nositelji razvoja naše poslovne zajednice.

Aplikacija Lectio je okvir (engl. framework) za razvoj čitalačkih vještina koja rješava problem pada navika čitanja kod ljudi različitih uzrasta. Lectio ima za cilj potaknuti i motivirati korisnika na čitanje kroz personalizirani pristup različitim profilima čitatelja, mjerenje čitalačkih sposobnosti i generiranje individualnog plana čitanja te postavljanje i praćenje ciljeva ovisno o preferencijama korisnika.

Uz brojne druge funkcionalnosti, aplikacija nudi i mogućnost povezivanja korisnika u različite zajednice koje služe za dijeljenje preporuka, uspjeha i diskusije o pojedinim temama i/ili knjigama.

Posebno priznanje uručilo se i Mentorima Inovatorima, Jasmini Mamuli iz OŠ Sveti Matej Viškovo te Diani Ledić Begonji iz I. gimnazije Split i Prirodoslovne škole Split, koje kontinuirano pružaju podršku svojim učenicima i vode ih kroz razvoj projekata, a također se proglasila i Škola za inovacije, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, koja se istaknula doprinosom u području obrazovanja i inovacija, promovirajući kreativnost i projektno učenje među učenicima.

“Sposobnost kreativnog rješavanja problema jedna je od ključnih vještina budućnosti za sve one koji žele stvarati novu vrijednost kroz inovacije i mijenjati status quo. Nama je izuzetno drago što postoji velik broj mladih koji žele razvijati tu sposobnost i sretni smo što to rade zajedno s nama kroz ovaj projekt, čime prepoznaju nas kao partnera u tom dugoročnom procesu treninga i razvoja kreativnog potencijala”, istaknuo je Filip Vrhovnik, pokretač i voditelj Digitalnog Inovacijskog Inkubatora.

Filip Vrhovnik, pokretač i voditelj Digitalnog Inovacijskog Inkubatora

Anamarija Minarski, direktorica Odjela za zapošljavanje, upravljanje učinkom, razvoj i iskustvo zaposlenika u Hrvatskom Telekomu dodala je kako je ulaganje u znanje i mlade ljude imperativ jer na taj način osiguravamo budućnost prosperiteta i napretka.

“Treću godinu zaredom partner smo projekta Digitalnog Inovacijskog Inkubatora i svjesni smo važnosti podrške inovativnim idejama i kreativnosti mladih talenata. Ovi mladi stručnjaci su budući nositelji razvoja naše poslovne zajednice, a naš je cilj omogućiti im sve potrebne resurse i podršku kako bi ostvarili svoj puni potencijal”, smatra Anamarija Minarski.

Razvoj kretivnih potencijala
Digitalni inovacijski inkubator ekosustav je za razvoj inovacijskih projekata i kreativnih potencijala studenata i učenika te ih povezuje s vodećim regionalnim kompanijama i liderima kao i najboljim profesorima iz Hrvatske i svijeta s ciljem iznalaženja primjenjivih inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavaju kompanije, tržišta i industrije.

Cilj projekta je izgraditi community izuzetnih pojedinaca koji žele razvijati vlastite potencijale i biti prepoznati kao talenti, lideri i eksperti budućnosti. Inkubator je baziran na nekoliko temeljnih faza. Prva je fokusirana na edukaciju i razvoj temeljnih znanja i vještina nužnih za razvoj inovacijskih projekata pri čemu studenti razvijaju vlastite kompetencije u četiri ključna područja: mindset stvaranja vrijednosti, temeljni principi kreativnosti i inovacija, razvoj ideja u inovacijske projekte te upravljanje i vođenje inovacijskih projekata.

Druga faza odnosi se na prijavu projektne ideje, dok je treća faza razvoj i razrada inovacijskih projekata. Posljednja, četvrta faza projekta završava finalnim pitchem razvijene ideje i proglašenjem pobjednika prema definiranim kategorijama/industrijama.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close