Apel za žurnu pomoć: Stvara se ‘vojska gladnih ljudi’

Autor: Saša Paparella , 19. ožujak 2020. u 13:05
FOTO: GettyImages

Nezavisna kultura na rubu je egzistencije, za njih će kriza potrajati barem do jeseni .

Jedan od sektora koji su najviše pogođeni zamiranjem života kakav smo poznavali je nezavisna kultura, pa tako i mala privatna kazališta, koja su se mahom i dosad stalno morala boriti za opstanak.

“Najveći nam je problem kako isplaćivati plaće zaposlenicima, jer to radimo iz vlastitih prihoda kojih sad neće biti neko vrijeme. Nadamo se pomoći Ministarstva kulture i grada Zagreba, da nam dopuste prenamjenu dobivenih sredstava za program na pokrivanje troškova hladnog pogona”, rekla nam je Ecija Ojdanić, osnivačica Moruzgve, kazališta koje je do početka epidemije koronavirusa odlično poslovalo.

“Još veću zabrinutost imam prema kolegama slobodnjacima koji nemaju financijskih zaliha, već žive isključivo od honorara. Tu će resorno ministarstvo morati promptno reagirati. Jer, bit će vojska gladnih ljudi. Nadajmo se da će se do ljeta situacija s koronom smiriti. I da posljedice po gospodarstvo neće biti katastrofalne”, rekla nam je Ecija Ojdanić.

Jan Kerekeš, umjetnički voditelj varaždinskog Kerekesh teatra, rekao nam je da su i oni morali otkazati sve programe, točnije 42 predstave samo do sredine travnja, “a očito ćemo morati i sve dalje”.

Fatalne posljedice na našu egzistenciju

Njegova kolegica Gordana Gadžić, intendantica zagrebačkog Teatra Rugantino, napominje da “najnovija situacija s kronavirusom koja je blokirala cijelu zemlju na ne zna se točno koliko vremena može imati fatalne posljedice na našu egzistenciju. U svega par dana morali smo otkazati tri izvedbe a drugi su nam otkazali pet izvedbi, zbog čega trpimo ozbiljan gubitak u ovim, za kazalište inače vrlo potentnim mjesecima. Uz to, mi vlastitim prihodom, a kojeg sada nema, moramo održavati hladni pogon – zaposlenu osobu, režije. Dakle, sada živimo na rezervama. Takvu situaciju ne možemo dugo izdržati. Nadam se i vjerujem da će inicijativa Nezavisna kazališta u doba korone koju je pokrenula Nora Krstulović i koja već sada ima nekoliko tisuća uključenih članova polučiti rezultat, te nam pomoći da koronavirus ne usmrti ni nas ni ostale sudionike nezavisne scene. Akcija Nezavisna kazališta u doba korone prije svega je apel institucijama da pomognu ovoj vrijednoj i ranjivoj skupini”, kaže intendantica Rugantina.

Spomenuta inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača te Udruge koncertnih promotora – Promo apel je za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi.

“Osim što je kao i ostatak opće populacije zdravstveno ugrožena koronavirusom, hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni izravno je ugrožena egzistencija. Posebno su pogođene izvedbene umjetnosti kojima je onemogućen rad i privređivanje. Samostalni umjetnici, ali i brojni prekarni radnici bez kojih kulturni sektor ne bi mogao funkcionirati, ostali su time preko noći bez ikakvih izvora prihoda. Stoga, svjesni problema koje ova kriza donosi društvu u cjelini, apeliramo na Vladu RH, kao i na jedinice lokalne samouprave, da žurno poduzmu mjere koje bi pomogle da se tisuće ljudi iz te, i inače ugrožene zajednice, ne nađu na rubu egzistencije. Zbog specifičnosti naših struka procijenili smo da će kriza za izvedbeni sektor trajati barem do jeseni, čak i ako se opća zdravstvena situacija normalizira do konca travnja. Dobar dio kulturnog sektora još se nije oporavio od posljedica štrajka u obrazovanju, tijekom kojeg je distribucija programa za djecu i mlade bila gotovo nemoguća”, upozoravaju pokretači inicijative.

Premostiti razdoblje u kojem nema javnih okupljanja, otkazuju se snimanja i festivali

Oni podržavaju zahtjev da se poduzetnicima, pa tako i onima u kulturi, omogući ne samo poticaj u obliku suspenzije plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, već i odgoda plaćanja PDV-a, kao i uplate za TZ i slična davanja na razdoblje od šest mjeseci.

Podržavaju i paneuropski zahtjev za osnivanje nacionalnog Fonda za pomoć samostalnim umjetnicima i svim prekarnim radnicima u kulturi, čime bi se premostilo razdoblje u kojem nema javnih okupljanja, otkazuju se snimanja i festivali.

Također, predlažu i neodložnu isplatu svih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi za 2019., a koja još uvijek nisu isplaćena korisnicima; žurnu isplatu prve rate programskih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi za 2020.; žurnu isplatu honorara javnih ustanova samostalnim umjetnicima, prekarnim radnicima i nezavisnim organizacijama u kulturi; ubrzanu proceduru povrata poreza; moratorij na obvezu uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za samostalne umjetnike koji inače taj trošak snose kao i moratorij na revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci; moratorij na plaćanje najma prostora za obavljanje umjetničke djelatnosti u vlasništvu države i lokalne samouprave; fleksibilnost Ministarstva kulture i jedinica lokalne samouprave u rokovima za izvršenje programa javnih potreba u kulturi.

Glede isplata financijske pomoći iz Fonda solidarnosti predlažu isplatu mjesečne novčane pomoći samostalnim umjetnicima koji to zatraže u visini 80 posto prosječne plaće na razdoblje do šest mjeseci.

Apel je dosad potpisalo više od 4000 ljudi

“Krhku kulturnu scenu treba sačuvati. Iznimno je važno da se programska sredstva namijenjena javnom sektoru ne prenamjenjuju. Važno je i da se očuva vidljivost sektora izvedbenih umjetnosti, a koji se neće oporaviti onog trenutka kad kriza završi nego daleko kasnije, jer će javnost i nakon prestanka izravne opasnosti još neko vrijeme izbjegavati javna okupljanja. Cjelokupna javnost će biti ekonomski oštećena ovom krizom, pa će naše aktivnosti biti tretirane kao ‘luksuz’. Naša je djelatnost suradnička i za povratak u normalno funkcioniranje trebat će nam dodatno vrijeme za koordinaciju, osiguravanje prostora za aktivnosti i slično”, navodi se u apelu za pomoć nezavisnoj kulturi, koji je dosad potpisalo preko 4000 ljudi.

Ministarstvo kulture reagiralo je na te zahtjeve prihvaćanjem većine predloženih mjera, pa tako i osnivanjem kriznog fonda za potporu likvidnosti kulturnog sektora, odnosno samostalnih umjetnika, samozaposlenih te drugih fizičkih i pravnih osoba koje ostaju bez svih prihoda zbog ograničenja okupljanja i zatvaranja kazališta, kina, muzeja i koncertnih dvorana.

Krizni fond obuhvatit će područja djelatnosti u nadležnosti Ministarstva kulture, HAVC-a te Zaklade Kultura nova. Putem fonda osigurat će se sredstava za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi čije je izvršenje odgođeno, navode u resornom ministarstvu, koje će priznati troškove organizacije odobrenih programa u kulturi otkazanih zbog epidemije, “čime se osigurava minimalna likvidnost kulturnog sektora i sprječava urušavanje cjelokupnog lanca kulturnih vrijednosti”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close