Čak 90 posto Amerikanaca, tvrde znanstvenici, u organizam unosi previše soli, a glavni krivac za to nisu ni čips ni kokice, nego kruh i peciva.
Objavio je to američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji ističe da je 10 vrsta prehrambenih proizvoda odgovorno za 44% unesene soli, a na čelu popisa su kruh i peciva. Nakon toga slijede naresci i suhomesnati proizvodi, pizze, meso peradi u koje se u sirovom stanju unosi sol, juhe, sendviči, sir, tjestenina, jela od mesa te pereci i čips. CDC upozorava da jedna kriška kruha može sadržavati i do 230 miligrama soli, a preporučeni dnevni unos je 2,3 grama soli. Prosječni Amerikanac unese na dan 3266 miligrama soli. Za osobe koje su starije od 50 godina ili imaju povišeni krvni tlak ili dijabetes ne preporučuje se unošenje više od 1,5 grama dnevno. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti poziva restorane koji su odgovorni za unos velikog dijela soli da dobrovoljno smanje količinu soli u hrani. (pd)
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu