Amerikanac se ne može načuditi: Hrvati, što se dogodilo?

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2024. u 08:53
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Amerikanca, koji se u Hrvatskoj zaustavio na napuštenom odmorištu Marune, iznenadilo je stanje nedovršenog i derutnog hotela ispred tunela Sveti Rok. Tijekom obilaska stekao je dojam “zombi apokalipse”, pa se zapitao što se dogodilo.

“Hrvati, imam pitanje za vas”, započeo je jedan od svojih videa američki korisnik društvene mreže TikTok u kojem je s pratiteljima podijelio obilazak hotela Sv. Rok pored čuvenog istoimenog tunela. Stajalište s nedovršenim hotelom već je neko vrijeme napušteno, što je Amerikanca potpuno šokiralo.

Priroda koja okružuje hotel – pogled na planine, doline i more – čini mu se “baš rajski lijepom”, pa se pita kako je moguće da je hotel potpuno pust i napušten.

@postchristianity What happened in #croatia ♬ original sound – postchristianity

Interijer je prekriven grafitima, pun smeća i rupa u zidovima, a stolci su razbacani posvuda, čak i pričvršćeni za zidove.

Jedan od komentatora pojasnio je kako vlasnik nije otplaćivao kredite i koncesije, a istaknuo je i vjetar koji u ovom dijelu Hrvatske zna dosezati brzinu i do 300 kilometara na sat zbog čega je hotel bio napučen turistima samo ljeti, dok su se u proljeće i jesen tu zaustavljali samo vozači kamiona, navodi N1.

Što se zapravo dogodilo s hotelom?

Hotel na Marunama, koji je jedno vrijeme nosio ime Velebitska kraljica, izgradio je 2008. Mladen Nekić uz pomoć kredita Hrvatske poštanske banke (HPB). Objekt nije dovršen, niti je ikad primio nekog hotelskog gosta, objavio je ranije tportal.

Za Nekića je sve krenulo krivo kad je uslijed financijske krize propala njegova velika pršutana Mataš MN. Tvrtka je 2010. završila u stečaju, a ista sudbina zadesila je i njezinu sljednicu, firmu Jasen. Obje su u međuvremenu prestale postojati dok je hotel sve do danas ostao zatvoren, prepušten milosti vremena i putnicima namjernicima.

Nekić je hotel tražio u stečajnom postupku, no država je zbog dugova tvrtke Jasen odlučila oduzeti hotel i odmorište. Općinski sud u Zadru tek je 2019. godine donio nepravomoćnu presudu u korist Republike Hrvatske. Hrvatske autoceste (HAC) provele su već četiri (neuspješna) natječaja u potrazi za novim koncesionarom. Petog ih neće biti jer je HAC odlučio pričekati službeni kraj pravne bitke s Nekićem, piše tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close