Američka veleposlanica Rayes najavila nove američke investicije u Hrvatskoj

Autor: Josipa Ban , 04. rujan 2024. u 14:03

Hrvatska je 2021. ušla u američki program izuzeća od viza, a krajem 2022. s predstavnicima američke Vlade potpisala je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji još treba ratificirati. Usto, postoji interes američkih investitora za ulaganja u Hrvatsku.

Proteklih 10 godina hrvatski izvoz u SAD se udvostručio da bi u 2023. dosegnuo 900 milijuna dolara. Istovremeno američki izvoz u Hrvatsku lani je iznosio milijardu dolara.
Ove brojke signal su jačanja ekonomske i trgovinske suradnje dviju zemalja. No, ne treba ih promatrati samo u kontekstu novca, kaže Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, već i kroz više radnih mjesta, više dobro plaćenih poslova te više inovacija.
Uoči seminara na temu poslovanja u SAD-u i dvostrukog oporezivanja, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora i ACAP, Udruga Hrvatsko-američkih profesionalaca, Rayes najavljuje nove američke investicije u Hrvatskoj.
“Trenutno se bavimo s više različitih investicijskih prilika. Nadam se da ćemo ih uskoro i najaviti”, poručuje američka veleposlanica u Hrvatskoj. Najavljuje i da će u studenom Hrvatsku posjetiti trgovinska delegacija iz Los Angelesa. U delegaciji će biti Trgovinska komora Los Angelesa, predstavnici Luke Los Angelesa, najveće luke u sjevernoj Americi, predstavnici zračne luke. “Voljela bih vidjeti direktnu i stalnu avionsku povezanost Zagreba i Los Angelesa”, ističe Rayes, dodavši da će u delegaciji biti i predstavnici Grada Los Angelesa, odnosno gradskog ureda koji se bavi energetikom i vodom. “Oni rade nevjerojatne stvari u području obnovljivih izvora energije te se nadam da će svoja iskustva podijeliti s hrvatskim tvrtkama”, ističe Rayes.
“Hrvatska je spremna za investicije iz SAD-a. Veselimo se skoroj najavi novih”, ističe Rayes.
Posljednja poznata investicija Amerikanaca u Hrvatsku je ona Jabila u Osijeku te Googleova akvizicija Photomatha.
Što se tiče Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a koji je potpisan još krajem 2022., njega tek treba ratificirati američki Senat, a potom i Hrvatski sabor. Gotovo dvije godine čekanja je zapravo malo jer proces ratifikacije zna trajati i do 10 godina, rekla je Rayes. “Postoji volja Amerikanaca da se taj Sporazum ratificira, no treba postati prioritet. Potičem sve na lobiranje. Što se toga tiče ja radim svoj dio posla te razgovaram i s predstavnicima kompanija, Kongresa, a posebno senatorima. Moj cilj je da se Sporazum ratificira do 2025.”, poručuje Rayes.
Luka Burilović, predsjednik HGK-a, naglasio je važnost ekonomske suradnje Hrvatske i SAD-a te dodao da je Komora zadovoljna odnosom, posebno nakon donošenja odluke o ukidanju viza, ali i potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
“Za nas je Amerika važan politički, prije svega ekonomski i vojni saveznik. Zadovoljni smo i s ekonomskim pokazateljima koji iz godine u godinu rastu. SAD je među 10 najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatskoj. Zadovoljni smo i što se tiče turizma jer brojke pokazuju veliki rast. Lani smo imali oko 700 tisuća turista iz SAD-a”, ističe Burilović.

Komentirajte prvi

New Report

Close