Od obrade pa sve do maloprodaje i restorana, digitalizacija i umjetna inteligencija djeluju kao ključni pokretači za optimizaciju procesa i smanjenje ljudskih pogrešaka i troškova. Upravo su ta područja bila okosnica hibridnog događanja Food Tech Congress održanoga 3. i 4. studenog.
Online je sudjelovao i Matija Žulj, čelni čovjek hrvatskog agritech startupa Agrivi koji je razvio aplikaciju za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom kako bi promijenio način na koji se danas proizvodi hrana i time potaknuo održivu i profitabilnu proizvodnju.
“Smanjujemo financijske troškove i bacanje hrane i njezino povlačenje iz trgovina zbog pronađenih štetnih tvari, što narušava reputaciju proizvođača i uzrokuje znatne troškove.
Sigurnost hrane jedan je od najvećih izazova. Tvrtke sve češće žele da poljoprivrednici što manje špricaju proizvode, a ovdje im može pomoći naša platforma koja daje sve najvažnije informacije o stanju na polju. Okrenuti smo sigurnom uzgoju u kojem dajemo poljoprivrednicima sve informacije o stanju njihovih proizvoda,sve zahvaljujući AI algoritmu.
Primjerice, za kukuruz je stanje označeno bojama: zeleno – sigurno i spremno za obradu, crveno – nije, a žuto označava da nemamo dovoljno informacija. Važno je okrenuti se održivosti i iskoristiti nove tehnologije, pogotovo zbog klimatskih promjena”, rekao je Žulj.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu