Agroduhanu pomoć u pravi tren, otkup duhana podbacio za 30%

Autor: Marija Brnić , 07. studeni 2023. u 18:00
Foto: DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Uz novog vlasnika, koji je duhan samo otkupljivao od drugih, i sami će pokrenuti i proizvodnju duhana na površinama koje imaju u koncesiji, i to već 2024.

Nakon nedavne privatizacije slatinskog Agroduhana, država je još jednom odlukom podigla šanse da poduzeće stekne vitalnost i ubrza daljnji razvoj.

Nepodmirene obveze iz predstečajnog postupka, koje je taj otkupljivač i prerađivač duhana imao prema CERP-u, godinama su opterećivale tvrtku za koju na javnim natječajima država nije uspijevala naći novog vlasnika.

1,7

milijuna eura preostalo je za otplatu na ime obveza prema HPB-u

Tuča, oluja, suša
Ljetos je to konačno uspjela, tvrtka je prodana Zagrebačkom elektrotehničkom poduzeću (ZEP), o čemu je na sjednici prije tjedan dana, prvoj koja je održana nakon dovršetka postupka prodaje, izviješteno Upravno vijeće CERP-a. Ujedno mu i predočen prijedlog rješavanja starih dugova. U samoj odluci ne navodi se precizan iznos, jer će se on utvrditi s kamatama prilikom zaključenja ugovora, no poznato je da se radi o dugu koji prelazi 2 milijuna eura.

Agroduhan obveze ima i prema HPB-u, po kreditu kojeg je prema podacima iz vremena prije posljednjeg natječaja za prodaju dionica, preostalo za otplatu oko 13 milijuna kuna (1,7 milijuna eura). Budući da je curio rok za naplatu i zastara, država je umjesto ovrhe odlučila reprogramirati otplatu obveza.

Prema odluci Upravnog vijeća CERP-a, dug će se podmirivati 15 godina, odnosno u 180 rata, pri čemu će u prvoj fazi, do kraja rujna 2029. isplaćivati nešto niže mjesečne rate, po 7 tisuća eura, kako bi Agroduhan dovršio isplatu obveza HPB-u, a nakon toga bi rate za dug CERP-u bile više.

Predsjednik Uprave Krešimir Hrgović/D. Puklavec/PIXSELL

Ovakav tretman CERP je osigurao upisom založnih prava na sedam nekretnina i jednoj pokretnini, točnije postrojenju za proizvodnju duhana, a Agroduhan će pored toga morati priložiti i zadužnicu na ukupan iznos duga i pripadajućih zateznih kamata.

Ne pristane li na tolika osiguranja potraživanja, Agroduhanu je u odluci najavljeno pokretanje ovrhe do kraja godine. No, to očito neće biti potrebno, jer u Agroduhanu su odahnuli odlukom CERP-a, kojom će dobiti daha i s novim vlasnikom moći ući u ulaganja u proizvodnju. Ova odluka, kaže predsjednik Uprave Agroduhana Krešimir Hrgović, dolazi u pravom trenutku i zbog toga što berba, koja upravo završava, ipak neće biti na razini prvotnih očekivanja.

Otkup je slabiji za više od 30%, što je rezultat tuča i oluja koje su nanijele veliku štetu brojnim uzgajivačima ove osjetljive kulture, a naposlijetku je još došla i suša, što je značajno smanjilo prinos.

“Uspjeli smo otkupiti 700 tona lista, s tim da je kod kooperanata koji su bili manje pogođeni vremenskim nepogodama, kvaliteta duhana izuzetna”, dodaje Hrgović, zaključivši kako ovo ipak neće biti rekordna godina, čemu su se u Slatini nadali nakon što su konačno prekinuli 10-godišnji negativan trend smanjenja kooperanata i uspjeli povećati njihov broj. Ohrabruju ih vijesti s terena da interes kooperanata i dalje raste, te već sada imaju naznake da će uspjeti ugovoriti za oko 5% više površine za iduću sjetvu.

Program otplate HPB-u

Dug će se podmirivati 15 godina, odnosno u 180 rata, pri čemu će u prvoj fazi, do kraja rujna 2029., isplaćivati nešto niže mjesečne rate, po 7000 eura.

Pokrenuti pogoni
Novost je i da će uz novog vlasnika Agroduhan, koji je duhan samo otkupljivao od drugih uzgajivača, i sam pokrenuti i proizvodnju duhana na površinama koje ima u koncesiji, a riječ je o 40 hektara zemljišta, i to već 2024. Ambicije su u tom segmentu i veće, ali im je, kaže Hrgović, ograničavajući faktor dostupno poljoprivredno zemljište, kojeg manjka. No, nastojat će doći do zakupa što više novih površina.

Osim s domaćim kooperantima, uz potporu novog vlasnika veće količine sirovine nastojat će pribaviti i na inozemnom tržištu, s čime je Agroduhan krenuo lani, a čime bi se osiguralo produljenje proizvodnje na cijelu godinu. Dodatne prihode ostvarivat će i nadalje obavljanjem uslužne obrade za inozemne partnere, a s tim poslom su jučer i pokrenuti pogoni u Agroduhanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close